Семейство спаси изоставено куче, оцеляло по чудо след дни в снега

Лъчезар Вълев 18 август 2012 в 15:38 2226 0

Кучето Миси.
Кучето Миси.

Американско семейство откри и спаси измръзнало куче на един от заснежените върхове на планината Бирстад, щата Колорадо.

Миналата седмица Скот и Аманда Уошбърн решили да се изкачат един върховете на планината, извисяващ се на 4 600 метра. Според семейството върхът не бил особено труден за изкачване, въпреки височината.

"Докато се изкачвахме изведнъж жена ми каза: Я виж, това е куче! Не мислех, че говори сериозно, защото на тази височина ми се струваше невъзможно да видим куче", разказва мъжът пред Ей Би Си. 

Двамата американци били изумени как животното, което се било сгушило между две скали, е оцеляло без храна и вода в условия на минусови температури в планината. 

Според разказите на Скот, кучето е било в ужасно състояние. Планинарите опитали да помогнат на животното, но то било твърде тежко, за да го пренесат от планината. Те решили, че сами няма да се справят. Оставили вода на четириногото и тръгнали да търсят помощ. 

Слизайки по планинския склон, семейството попаднало на рейнджър от горската служба. За съжаление служителят не могъл да им съдейства за спасяването на животното, тъй като извършвал спасителни акции само за хора, но не и за животни.

"Жена ми се разплака при мисълта, че ще оставим кучето да умре горе в планината", разказва съпругът. 

Планинарите взели нещата в свои ръце. Те се обадили на всички, за които се сещат. Стартирали дори страница във Фейсбук и пуснали тема в планинарския форум "14ers", с цел набиране на доброволци за спасяване на изоставеното куче. 

В крайна сметка се отзовали 8 доброволци. Спасителната им мисия, която продължила повече от 9 часа, се увенчала с успех.  Доброволците пренесли животното от планината чрез огромна раница и така раненото куче било спасено.

Веднага след това те го завели на ветеринар. След кратък преглед лекарят възкликнал: "Това е кучето на века." 

Според ветеринаря, въпреки че животното било ранено и дехидратирано, то като по чудо оцеляло, при това без трайни увреждания. 

Скоро след това станало ясно, че кучето е женско и се казва Миси. Открит бил и неговият собственик. Това бил 29-годишният Антъни Ортолани.

Той обяснил пред денвърската телевизия, че оставил кучето си на 5 август, след като го връхлетяла снежна буря в планината и трябвало да спаси себе си и своя по-млад спътник, с когото били заедно. По думите той зарязал кучето, защото лапите му замръзнали и то не можело да ходи повече. 

"Не мисля, че това може да е поведение на отговорен собственик на куче", коментира Скот Уошбърн. 

"Разбирам, че е трябвало да остави Миси там. Аз и съпругата ми направихме същото, но се върнахме за нея", каза още той.

Семейство Уошбърн, заедно с останалите спасители искат да осиновят Миси, но Ортолани иска обратно своето куче.  

Шерифът, отговарящ за Клиър Крийк серж. Рик Сейф заяви, че случаят подлежи на разследване и Ортолани може да бъде обвинен в жестокост към животното. 

"Кучето просто е било изоставено горе в планината. Действията на Ортолани с нищо не показват, че той е щял да се върне за животното", коментира шерифът. 

В момента Миси се възстановява във ветеринарната клиника в Клийр Крийк, собственикът му ще бъде разпитан от местните власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови