Създадоха покритие за тоалетна, което пести вода и ни "спестява" миризми

OFFNews 19 ноември 2019 в 12:59 2023 0

Изследователи в САЩ са създали ултра хлъзгаво тоалетно покритие, благодарение на което може да се спестят огромни количества вода по целия свят, да намали натрупването на бактерии и да ни "спести" неприятните миризми, съобщи Би Би Си.

Учените от държавния университет Penn в САЩ твърдят, че покритието намалява с около 90% количеството вода, нужно за отмиване на фекалиите. Те посочват още, че всеки ден повече от 141 милиарда литра вода се изливат в тоалетните по света. Количеството е шест пъти по-голямо от общата консумация на вода в Африка,се казва в доклада им, публикуван в сп. Nature Sustainability.

Покритието се нанася чрез спрей и на практика прави тоалетната по-хлъзгава от тефлона. Повторно нанасяне на спрея е необходимо след около 50 пускания на водата.

Изследователите се надяват, че откритието може да помогне за намаляване на водните отпадъци. 

"Нашият екип е разработил здраво био-вдъхновено, течно и отблъскващо бактериите покритие, което на практика може да направи така, че тоалетната ни да се самопочиства", казва Так-Синг Уонг, доцент по машинно инженерство в университета. Нашата цел е да създадем действаща технология на пазара, която всеки да може да използва, добавя доцентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!