САЩ си признаха за Зона 51

OFFNews 16 август 2013 в 22:38 16995 5

ЦРУ разсекрети документите за легендарния изпитателен полигон в Невада, по-известен като Зона 51, съобщи АВС.

Така САЩ признаха за неговото съществуване, което се отричаше години наред. В миналото споменаванията на свръхсекретния обект внимателно се изтриваха от всички документи за обществено ползване, което породи милиони слухове за дейностите, които се извършват там.

Разсекретените данни обаче не дават поводи за подозрения, че в Зоната наистина са се провеждали опити над извънземни или изследвания на технологии, създадени от космически цивилизации. Такива предположения обаче продължават да съществуват в популярната култура.

Базата, разположена на 200 км северозападно от Лас Вегас, още от основаването си се е използвала за изпитания на перспективни авиомашини, като Lockheed U-2 и A-12, показват документите.

Публикацията на свръхсекретните данни стана възможна благодарение на Закона за свобода на информацията, приет от конгреса през 2005 г.

Това е Зона 51

Area 51 е американски свръхсекретен военен полигон, разположен в местността Грум Лейк (Groom Lake) между градчетата Аламо и Рейчъл в южна Невада, на около 90 мили от Лас Вегас.

Тук се намира Зона 51, която на горната снимка е хваната заедно с този изтребител F-22 Raptor.

Намира се в 51-ви квадрант на военно-въздушната база „Нелис“, оттам и името „Зона 51“. Сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия.

Базата е обявена за забранена зона и всички коли, които пътуват в близост биват зорко наблюдавани от военни постове по хълмовете. Съществуват пътни знаци, които предупреждават, че фотографирането е забранено и че използването на смъртоносно оръжие е разрешено по силата на акт от 1950 година за вътрешната сигурност. Път 375 в района се нарича "Извънземна магистрала" (Extraterrestrial Highway). В периода от 1957 до 1968 година тук са проведени поне 4 документирани ядрени опита.

Поради пазенето в тайна на всички дейности в базата постепенно възникват различни конспиративни теории. Най-популярната от тях е, че правителството изучава катастрофирали извънземни космически кораби и други НЛО, както и извънземни същества.

 

 

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови