Русия забранява синтетичното бельо (видео)

ОFFNews 18 февруари 2014 в 11:06 19606 2

Протест в защита на правото да се носи синтетично бельо в Казахстан.

Русия ще забрани синтетичното бельо, считано от юли. Оттогава в страната няма да е позволено да се произвежда, внася и продава бельо с по-малко от шест процента естествена материя.

Забраната ще важи и за Казахстан и Беларус, които са в общ митнически съюз под егидата на Русия. Хората ще могат да внасят дантелено бельо за лична употреба, но ако си го купят при пътуване в чужбина.

Медиите в Казахстан показаха кадри на протестиращи срещу ограничителната търговска мярка. Няколко жени, размахващи бикини и крещящи "Защо се страхувате от бельото", дори бяха задържани от полицията по време на демонстрация в столицата Алмати.

Властите посочват, че дантелата от синтетични влакна, често използвана за производство на дамско бельо, няма достатъчно абсорбиращи свойства. Затова целта им е да защитят здравето на потребителите, предпазвайки ги от носене на бельо от евтини некачествени материали. Според търговци обаче това може да доведе до прибиране на 90% от стоката дори в магазините за луксозно бельо. В социалните мрежи жените изказват недоволство, защото се притесняват, че фините и изискани дантелени модели ще отстъпят място на груби кройки от съветската епоха.

В Русия пазарът на бельо се оценява на 2,92 милиарда евро годишно. Според наблюдатели мярката най-вероятно ще отпадне под натиска на големи търговци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови