'Постоянство' е думата на 2021 г. според речника на Cambridge

OFFNews 17 ноември 2021 в 17:27 1719 0

"Постоянство" (perseverance) е думата на 2021 г. според речникa на Cambridge, предаде Sky News.

Изборът е в чест на едноименния марсоход на НАСА, който търси живот на Червената планета.

Търсенето на думата се е увеличило, след като Perseverance направи последното си спускане на Марс на 18 февруари, с 30 487 пъти между 19 февруари и 25 февруари. А общият брой търсения на думата е над 243 000 за тази година. 

Определението на perseverance в британския речник е "непрекъснато усилие да се направи или постигне нещо, дори когато това е трудно или отнема много време".

През януари тази година търсенията в уебсайта на Cambridge Dictionary са се увеличили за думите: "insurrection" (въстание), "impeachment" (импийчмънт), "inauguration" (встъпване в длъжност) и "acquit" (оправдаване), тъй като президентските избори в САЩ привлякоха вниманието на целия свят. Според редакторите на изданието това е още едно доказателство, че думите, търсени в Cambridge Dictionary, често отразяват актуалните световни събития. 

В началото на този месец Оксфорският речник посочи за дума на 2021 г. "vax", която означава ваксина, както и ваксиниране. Изрази, свързани с ваксини, са използвани много често през 2021 г. заради пандемията, отбелязват от Sky News.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови