Писмата на Джон Ленън излязоха на български

Бистра Величкова 10 декември 2012 в 20:32 2470 0

Книга с писмата на Джон Ленън
Книга с писмата на Джон Ленън

Личните писма на известния музикант от "Бийтълс" Книгата „Джон Ленън писма“ от Хънтър Дейвис излезе у нас в превод на български език.

Писмата излязоха на 8 декември, по случай 32-та годишнина от трагичната смърт на музиканта от легендарната група „Бийтълс“.

Джон Ленън е автор или съавтор заедно с Пол Макартни на почти всички песни на "Бийтълс". Сега имаме възможност да опознаем музиканта и чрез неговите лични писма, които за пръв път са събрани и издадени под формата на книга.

Хънтър Дейвис, авторът на официалната биография на „Бийтълс“, проследява близо триста от писмата и картичките, написани от Джон Ленън – до близки, приятели, фенове, непознати, любовници и дори до кварталната пералня. В това начинание му помагат мнозина от роднините и близките приятели на Ленън, както и частни колекционери от цял свят. Съдействие получава и от Йоко Оно, вдовицата на Джон (и собственик на авторските права), която дава благословията си за проекта.

Дейвис разказва историята на всяко писмо, описва в какъв етап от живота си е бил Ленън, докато го е писал, кой е получателят, и, благодарение на ненадминатите си познания по въпроса, обяснява съдържанието и контекста. Някои от писмата са нежни, съдържателни, забавни, гневни и обидни, а други са откровено сърцераздирателни. Голяма част са илюстрирани с негови авторски рисунки, драскулки и закачки. Всички заедно, съставляват внушително четиво, от първото оцеляло писъмце за благодарност, адресирано до леля му в Ливърпул през 1951 г., когато е на десет, до последния автограф, надраскан на пулта в студиото в Ню Йорк на 8 декември 1980 г. – денят, в който е застрелян на четирийсетгодишна възраст.

Тези писма разказват паметната история на живота на Джон, разкриват личните му притеснения, страхове и страсти – и озаряват както никога досега интимната страна на един гениален творец.

Хънтър Дейвси е автор на над четирийсет книги, от романи до детски приказки, пътеписи, социална история и спорт. Написал е редица биографии, сред които на Уърдсуърд, Колумб, Р. Л. Стивънсън, Биатрикс Потър и официалната биография на „Бийтълс“. Като журналист е работил в „Сънди Таймс“ в продължение на много години, също и за „Пънч“ и „Гардиън“. В момента води рубрика за футбол в „Ню Стейтсмън“ и за финанси в „Сънди Таймс“. Женен е за Маргарет Фостър, която също пише романи и биографии. Имат три деца.

Преводът на книгата „Джон Ленън писма“ е направен от Невена Дишлиева-Кръстева и Надежда Розова. Изданието излиза с марката на издателство „Сиела“ и е на цена от 18 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови