"Откъсвач на топки" дебне край бреговете на Швеция

Елица Мартинова 11 август 2013 в 10:31 27004 18

Опасната риба Паку
Опасната риба Паку

Мъжете в Швеция бяха предупредени в никакъв случай да не се къпят голи, след като в крайбрежните води на страната бяха открити представители на опасен вид риба, известна с хищническите си предпочитания към тестиси.

Рибата, наречена "Паку" е родственица на пиранята. Екземпляри от опасния вид били открити от рибари в протока Йорсунд, край южния бряг на страната.

Традиционно този вид се храни с ядки, водни растения, охлюви и листа. При добри условия може да достигне дължина до 90 см и тегло 25 кг. Произлиза от реките в Амазонския басейн. Има плоски зъби, много подобни на човешките.

Зловещата си слава и прозвището "откъсвач на топки"  Паку печелят след кървави инциденти в Папуа Нова Гвинея. Там двама рибари починали от кръвозагуба, след като представители на вида отхапали тестисите им.

"Паку обичайно не е опасна за хората, но има много сериозна захапка, имало е инциденти в други страни като Папуа Нова Гвинея, където тестисите на някои мъже бяха отхапани", коментира за местни медии Хенрик Карл - експерт по рибата в датския музей.

Властите в Швеция предупреждават: "Мъже, не сваляйте банските си, ако се къпете в залива Йоресунд, там може да дебнат още риби".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!