Опашки за марихуана: затварят кофишоповете заради COVID-19

OFFNews 16 март 2020 в 07:21 18500 0

Дълги опашки се извиха пред кофишоповете в Нидерландия от желаещи да се снабдят с достатъчно количество марихуана, съобщава порталът NOS.nl, цитиран от "Фокус".

Десетки се наредиха пред кофишоповете в неделя в опит да се снабдят преди затварянето им. Вчера властите обявиха, че ще ги затворят като част от мерките срещу разпространение на коронавируса, считано от 18 ч същия ден.

В социалните мрежи се появиха снимки на опашки от Хага, Амстердам, Утрехт. И така, докато преди дни супермаркетите бяха обсаждани от хора, които бързаха да си купят тоалетна хартия и паста, внезапното обявление за затварянето на кофишоповете пренасочи множествата.

Забраната да работят влезе 18 ч. вчера и обхваща още всички барове и ресторанти.

"През може би следващите два месеца няма да имаме възможност да си купим, така че би било добре поне да имаме някакво количество вкъщи - обяснява Джонатан пред репортер на AFP, докато чака пред кофишоп в Хага. - Приятел ми се обади преди пет минути, гледал пресконференцията. Добър приятел!"

Опашките се извиха минути, след като холандските министри на здравеопазването и образованието дадоха телевизионна пресконференция, на която обявиха затварянето на много бизнеси, включително на магазините, където човек легално може да си купи лекия наркотик.

Затварят се и всички училища.

Притежанието на канабис не е разрешено в Нидерландия, но на по-малко от 5 грама е декриминализирано.

В Нидерландия има 20 смъртни случая от коронавирус и 1 135 заразени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови