Новата човешка еволюция, удължаваща младостта

OFFNews 29 август 2021 в 19:44 2204 0

Еволюцията на човека продължава и сега. По мнение на учените, в схемата на всеизвестните до момента периоди в човешкия живот „детство-младост-зрялост-старост“ се е вмъкнал нов период, обхващащ 50-80-годишната възраст, в който човекът на XXI век е най-работоспособен и дори създаващ поколение. Казано с прости думи – днешните хора на 50 години изглеждат значително по-млади от своите предци отпреди 50 години. И не само – те са и с по-голяма интелектуална мощ.

Ново проучване във Финландия установи, че днешните възрастни хора имат значително по-високи физически и когнитивни способности. Стотици финландци на възраст 75-80 години са били подложени на физически и когнитивни тестове преди 30 години. Когато същите тестове са били повторени наскоро, през 2017-2018 г., с финландци на възраст 75-80 години, при съвременната група са се установили следните съществени разлики:

  • скорост на вървене: с до 2-4 метра в секунда по-бързи;
  • сила на захващане: с до 5%-25% по-силна;
  • сила на разтягане на колянната става: с 20%-47% по-висока;
  • по-добра словесна плавност;
  • повече разсъждения;
  • по-силна работна памет.

Изследователите предполагат, че по-добрите показатели вероятно се подхранват или от забавено стареене, или от по-високи пикови способности в т. нар. средна възраст. Това от своя страна води до по-добро функциониране през следващите години. Друго наскоро публикувано проучване подкрепя последната идея, като установява, че повече образование води до по-високи когнитивни способности, а това на практика елиминира риска от ранна поява на деменция.


Какво обуславя по-дългата младост на днешния човек?

Много хора смятат, че еволюцията изисква хиляди или милиони години, но биолозите знаят, че това може да се случи и в по-кратки периоди. Изследванията показват как човешкият геном бързо реагира на нови условия по фини, но значими начини. Рутината, изградена от цялостните условия в днешно време, предоставя по-големи възможности за запазване на здравето и красотата – а оттам, и на младостта.

През 2010 г. всеки четвърти човек на възраст под 24 години е бил пристрастен към тютюнопушенето. През 2015 г. това беше всеки пети човек. Според данни за 2017 г., 70% от хората на възраст под 24 години никога не са опитвали дори да пушат цигари. И причината не е само във факта, че много страни са забранили публичното пушене и че цената на никотина продължава да се увеличава от ден на ден. Това е и защото все повече млади хора постепенно са започнали да избират здравословен начин на живот и да се грижат за здравето си. И тъй като тютюнопушенето е един от навиците, които могат да повлияят на красотата, за човек става по-лесно да се откаже от него, вместо да загуби младостта на кожата си.

Промени в концепциите

Ако преди 150-200 години 50-годишен човек се е считал за възрастен, днес той се определя на средна възраст. Забелязали ли сте, че някои хора вече имат сива коса и малки бръчки около 30-годишна възраст, докато други все още изглеждат като ученици на същите години? Всичко е така, защото всеки човек има свой собствен биологичен часовник, който рядко съвпада с реалната му възраст. Американски изследователи стигнаха до извода, че биологичното стареене през последните години се случва по-бавно, поради което следващите поколения остават по-млади по-дълго време.

Раждане в по-късна възраст

Резултатите от последните проучвания доказват, че след раждане жените наистина започват да стареят по-бързо. Причината не се дължи само на постоянното чувство на умора, стрес и липса на достатъчно време за интимност с партньора. Оказва се, че след раждането промените в женското тяло се случват на клетъчно ниво. Днес жените са по-амбициозни. Те се опитват да посветят повече време на кариерата или бизнеса си, и едва след това създават семейство. Ето защо външните признаци на стареене се появяват се забавят.

Ниво на поемане на отговорности

Въпреки факта, че младите хора разбират важността на правилния избор на професия и кариерно развитие, те стават независими много по-късно. Ако нашите родители, баби и дядовци е трябвало да се грижат за себе си от по-ранна възраст, следващите поколения остават под грижите на по-възрастните си роднини много по-дълго.

Всичко това се случва, защото днешната младеж не планира живота си предварително и продължава да е незряла дори след 20. Младите момичета и момчета искат да правят само неща, които им харесват и не се притесняват от възможните последици. Например, напълно нормално е съвременен млад човек да взема пари от родителите си, докато е в търсене на работа или се опитва да развива собствен бизнес. Младите мъже знаят, че винаги имат надежден фонд и затова са по-малко склонни към тревоги и депресия, свързани с отговорността за семейството и финансовите проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!