НАСА обясни с видео защо светът не свърши

21 декември 2012 в 09:34 2391 0

Коледната картичка на астрономите с е изглед от мъглявината NGC 5189. СНИМКА: НАСА/Хъбъл
Коледната картичка на астрономите с е изглед от мъглявината NGC 5189. СНИМКА: НАСА/Хъбъл

Американската космическа агенция (НАСА) пусна в YouTube видео, в което обясни защо светът не е свършил с  настъпването на 21 декември 2012 г., както мнозина прогнозираха.

Учените обясняват, че слуховете за Апокалипсис са породени  от погрешно тълкуване на древния календар на маите, който свършва на датата 21 декември 2012 г. Това просто означава, че на тази дата свършва един цикъл и започва нов, както нашият календар свършва на 31 декември и започва следващата година, казват от НАСА.

Дон Йоманс, ръководител на програма на НАСА за изследване на близки до Земята обекти, в друго видео в Ютюб (Youtube).

Според слуха, разпространявана по интернет, огромна планета на име Нибуру приближава към Земята и ще причини гибелта й. "Ако това беше така, ние отдавна щяхме да сме я видели, а ако беше невидима, щяхме да видим влиянието й върху съседните планети. Хиляди астрономи, които наблюдават нощното небе непрекъснато, никога не са я виждали", посочват учените.

Колкото до хипотезата, че НАСА крие опасността, за да предотврати масова паника, в клипа се казва: "Можете ли да си представите хиляди астрономи да пазят една тайна от обществеността в продължение на години?"

Специалитите в НАСА демонстрираха безупречно коледно настроение напук на апокалиптичните прогнози и публикуваха в сайта си "космическа коледна картичка" с кадър, заснет от телескопа "Хъбъл". Той представлява красива снимка на мъглявината NGC 5189, която напомнила на астрономите за коледна декорация.

Вижте видеото: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!