Най-нелепите катастрофи в София (видео)

Юлиан Христов 12 юни 2012 в 15:54 9553 6

Увеличаването на видеонаблюдението в София е довело до драстичен спад в регистрираните катастрофи и нарушения на пътя, сочи статистиката на столичния КАТ. Въпреки това, нелепите катастрофи се случват постоянно, което става ясно от броя на заснетите инциденти в столицата.

Ако броят на заснетите от камерите катастрофи през 2009 година са били 390, то техният брой през следващите две години достига съответно 299 и 216. Подобна е тенденцията и при регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата – през 2009 година те са били 156 хил., докато през 2011 година те са спаднали повече от два пъти, когато са регистрирани 70 хил.

Близо 10% от катастрофите и нарушенията са с автомобили със специален режим на движение – линейки, пожарни и полицейски автомобили. Това обаче било обяснимо, тъй като тези автомобили нарушават ограниченията по служба или защото околните шофьори не им дават предимство, обясниха от полицията.

Началникът на сектор „Видеонаблюдение“ при СДВР Мирослав Ташев обясни за OFFNews.bg, че традиционно най-инфарктните точки в столицата са пешеходните пътеки - най-вече тези при Ректората и на бул. „Цар Освободител“ при хотел „България“. В столицата близо 2000 камери - 360 на СДВР и още 1600 на столична община, следят обстановката на ключови места – важни кръстовища, административни сгради, подлези, училища.

Полицията има достъп по всяко време до информацията и камерите на общината. Причината е, че камерите, които опасват столицата, не се дублират, като по този начин се цели разширяване на периметъра на наблюдение.

Системата за видеонабюдение е автоматизирана. Тя може сама да разпознава произшествията на пътя като автоматично ги препраща към КАТ за анализ и статистика. От там записите се използват като доказателство при съставянето на акт. Сървърите пазят шест месеца събраната информация, която достига близо 160 терабайта кадри от различни места в столицата.

Мобилните камери могат да се управляват от оператора, който е на смяна, като един човек може да следи максимум 16 камери.

      

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови