Малко, но от сърце за х. "Богдан"

Мая Младенова 25 юни 2013 в 12:07 3489 0

Х.
Х. "Богдан" сега

В късния следобед в понеделник от Естрадата на Борисовата градина се разнася нешлифованият (да ме извини) глас на Ники. Пее някакъв шлагер, а хората отпред го гледат с полупочуда, полунасмешка и полусимпатия.

На втория шлагер Ники вече е любимецът на публиката. Тя е скромна, от няколко десетки души, насядали по пейките, повечето случайно попаднали на "събитието". Думите и песните на Ники обаче са заразни с искреността си. Той призовава всеки да даде колкото може, за да бъде възстановена хижа "Богдан" (1552 м) - едно от възловите места в Средна гора, изгоряло при неясни обствоятелства преди двайсетина години. Кампанията се води от месеци, като досега събраните средства са по-скоро скромни. Според специално създадения за целта сайт става въпрос за около 3000 лева.

Малко, но от сърце. 

Не знам как освен с клишето да опиша импрозивирания концерт под надслов "Да възстанивим заедно хижа "Богдан". На барабаните в дъното на сцената някой е опънал тениската си, а йониката в единия край е качена върху шест каси от бира. Съвсем по хижарски. След Ники на сцената излизат млади танцьори от Нови Искър. След тях микрофона взема певецът Илия Луков. Симпатична дама със синя клоунска перука пък се включва в инициативата, като рисува с боички лицата на децата. На ръба на сцената стои скромна прозрачна кутия за дарения.

Постепенно аплодисментите от пейките стават все по-бурни и искрени. Компания момчета, събрала се на по бира, привиква още познати. Част от тях отиват специално да поздравят ентусиаста Ники с шлагерите и да се снимат с него.

"Това е първата по рода си кампания в ново време за изграждане на туристически обект. По този начин искаме да възродим старата традиция от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строели с безвъзмезден труд и дарения от самите туристи", посочват организаторите. Най–близките хижи са "Бунтовна" (4–5 часа), "Средногорец" (2–3 часа) и "Чивира" (2 часа), но последната не винаги работи. 

Архитект Христо Бараков е изработил безвъзмездно проект за новата хижа

Средства за възстановяването на хижата се събират чрез дарителската сметка по-доку, както и с SMS с текст DMS HIJA на единен дарителски номер 17 777 за всички оператори на цена 1,20 лв. с ДДС:

Банка ДСК- клон Отечество- гр. София 
Бул. „Васил Левски” № 73
IBAN: BG 75STSA 93 000000024 154
BIC: STSABGSF

Приемат се още дарения по ведомост, строителни материали и доброволен труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки