Лулу - кучето на ЦРУ, което не надушва експлозиви

OFFNews 20 октомври 2017 в 10:20 6051 0

Снимка Twitter

Запознайте се с Лулу - лабрадорът, който стана част от екипа на ЦРУ. Мисията му бе да надушва експлозиви. Но след седмици на обучение стана ясно, че Лулу не харесва това занимание и ще трябва да напусне програмата.

След серия публикации за симпатичната лабрадорка официалният акаунт на ЦРУ в Twitter даде подробни обяснения защо Лулу няма да е част от програмата K-9.

Кучетата в корпуса провеждат 10-седмично обучение, в което трябва да могат да надушват 19 000 различни експлозиви, като в края на програма се провеждат 10 теста. Най-добрите кучета стават част от екипите, които претърсват превозни средства и сгради за бомби, главно в САЩ.

Кучетата работят по 60 часа на седмица. Дори когато са в почивка, те са в изчакване и могат да бъдат повикани.

ЦРУ работи основно с лабрадори, немски овчарки и голдън ретривъри, които са подбрани от треньори по програмата Puppies Behind Bars, в която затворници обучават кучетата на основни команди.

„За обучаващите е важно кучетата да харесват работата си. Понякога, колкото и добри да са резултатите, става ясно, че K-9 не е начинът на живот за тях“, обясняват от ЦРУ.

Проблемите при обучението на Лулу предизвикаха хиляди реакции в интернет:

„Тя просто иска да гони топка. Оставете я на мира“, „Може би Лулу иска да стане художник, да пътува по света или нещо друго. Тя иска да преследва мечтите си“, „Лулу е двоен агент“.

Все пак историята завърши добре и Лулу има нов дом, в който се наслаждава на безгрижния си живот. Тя бе осиновена от човека, който я обучава.

Това не е първият път, в който куче е оттеглено от задълженията си по-рано от очакваното.

Видар, белгийска овчарка малиноа, е търсел бомби и оръжия за британската армия в провинция Хелманд, но след две години служба той внезапно станал „срамежлив“ - военен термин за кучета, които се страхуват от силни шумове.

В Австралия немската овчарка Гавел бе освободена от длъжност, защото била прекалено общителна. Вместо да се бори с престъпността, тя искала да се сприятелява с хората. След пенсионирането, Гавел получи нова работа – бе настанен в резиденцията на губернатора на курорта Куинсланд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови