Крадец, отмъкнал $20 млн. от саудитски принц, стана монах

OFFNews 18 март 2016 в 11:50 2687 1

Будистки монаси

60-годишният тайландец Криангкрай Течамонг, който преди 30 години окраде двореца на саудитските крале, стана монах, предаде ТАСС.

Течамонг е приел монашески сан в будисткия манастир в  северната провинция Лампанг. Монашеското му име ще е Вачира Яно, което в превод означава "притежаващ мъдрост, сравнима с твърдостта на диамант".

През 1989 г. тайландецът бил общ работник в двореца на  принц Фейсал в Саудитска Арабия. Той успял да открадне и изнесе в Тайланд бижута и диаманти на стойност 20 млн. долара. Най-големият му удар бил известният "Син диамант" с тегло 50 карата. Камъкът и досега е в неизвестност.

След завръщането си в Тайланд мъжът се опитал да продаде откраднатото, но бил арестуван от полицията. През 1990 г. Течамонг бил осъден на 5 години, но прекарал само две години в затвора и бил амнистиран.

В средата на 90-те при загадъчни обстоятелства в Банкок загинаха трима дипломати и бизнесмен, разследващи изчезването на скъпоценностите. Петима полицаи, уличени в убийствата, обаче са били оправдани поради липса на доказателства. По този повод Саудитска Арабия обвини Тайланд в прикриване на престъпленията и замрази отношенията си с държавата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!