Как да подготвите колата си за дълго пътуване?

OFFNews 25 юли 2020 в 20:32 5189 0

Лятото традиционно е времето, в което пътуваме повече. Дали за бягство от града през уикенда, дали за лятната ваканция или за някое пътешествие из Европа, именно топлият сезон е най–подходящ за една активна, интересна и вълнуваща почивка – пътешествие. Най-хубавият и удобен начин да го реализираме е с автомобила. Така имаме възможност да разгледаме и да се наслаждаваме на пейзажа, да спрем, когато се наложи, да кривнем по някой непознат или по-романтичен път, да се насладим на залеза или изгрева. Когато сме с колата си имаме свободата, разполагаме с времето си и може да изживеем по–пълноценно почивката си.

Но преди да се отправим на мечтаното пътуване, трябва да направим нещо много важно – да се погрижим за автомобила си. Все пак ще разчитаме на него през цялото време и трябва да сме сигурни, че няма да ни остави, да създаде проблем на пътя, а и да не бъдем изненадани от някоя повреда, която не сме отстранили своевременно. В крайна сметка, предполага се, че ваканциите са време за забавление и релакс, но разликата между удоволствие и разочарование или лош спомен често се състои в това, дали сме предприели правилните стъпки, за да подготвим колата си за пътуване.

И така, какво да направим, преди да стегнем куфарите?

Сменете и проверете гумите

Ако все още не сте заменили зимните с летни гуми, ето един чудесен повод да го направите. Летните гуми осигуряват идеалното сцепление при високи температури навън и благодарение на техния състав, ви гарантират безопасност по време на път, без значение, дали настилката е суха или мокра. Ще откриете най-подходящите за вашата кола предложения бързо и лесно в онлайн магазин Примекс, който е лидер във вноса и дистрибуцията на летни и зимни гуми.

Проверете и сменете, ако се налага, маслото и филтрите

Започнете пътуването си спокойни, че са проверени и сменени всички филтри – въздушен, горивен, маслен, на купето. Направете пълна профилактика на колата си, помолете да погледнат ходовата част, спирачки, климатика, фаровете. В Примекс ще ви предложат пълен набор от услуги и ще се погрижат за безупречното състояние на вашия автомобил. Компанията предлага и регулярно обслужване на автомобила, включващо смяна на филтри, накладки, крушки, чистачки и др. Качественото обслужване на Примекс включва и проверка на ходовата част (смяна на тампони, носачи, болтове, накрайници, течности), както и климатично обслужване (профилактика на компресор, проверка на климатична система, пълнене на климатик).

Почистете колата

Няма по–неприятно усещане да пътувате в мръсна и некомфортна кола. Затова отделете един – два часа и отидете на автомивка. Изхвърлете всичко ненужно, минете с прахосмукачка, изтръскайте стелки, забършете прозорци, табло, измийте я отвън….Няма да повярвате колко боклук и мръсотия се събира в нея по време на дългата зима.

Наред с това дръжте малка торба за боклук в колата, за да не се налага да почиствате след всяко пътуване.

Почистете фаровете и стъклата

Така ще си гарантирате по – добра видимост и осветеност. Освен това често по тях полепват малки насекоми.

Проверете фреона в климатика

Говорим за лятно пътуване, а за да бъде всичко комфортно, е добре да си гарантираме и хладината. За целта се доверете на качествената услуга проверка и зареждане с фреон, която Примекс от години предлага.Когато правите профилактиката на автомобила ви, помолете да проверят фреона и да го допълнят, ако се налага.

Подгответе аксесоарите, необходими за път

- резервна гума и крик
- чанта за първа помощ
- въже/ теглич
- пожарогасител
- масло за спирачките
- течност за чистачки
- кабели за ток
- зарядни за телефона, USB кабели
- резервен ключ за автомобила. Дръжте го в чанта, която носите постоянно във вас, за да сте сигурни, че ще може да реагирате, ако го загубите или забравите някъде.
- вземете си сенници за страничните стъкла и предно стъкло.
- слънчеви очила
- малка туба с бензин
- проверете охладителната система и долейте течност
- Фенерче
- инструменти

След като имате тези неща, вече може да сте спокойни за ваканцията. Забравете за високите скорости, просто се насладете на гледките, на изживяването и емоцията. Изберете си хубава музика, заредете желаната дестинация в GPS – а, подсигурете си енергийни барчета, вода и разхладителни напитки и се насладете на пътуването си.

С правилната подготовка преди пътуване и позитивното настроение, може да сте сигурни, че не само оцелеете от дълго пътуване - но и ще му се насладите.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови