Изгониха депутат с канал за клюки в YouTube от японския парламент - не отишъл на работа нито веднъж

Хигашитани е отказвал да присъства в парламента, защото се страхувал да не бъде арестуван заради обвинения в измама и искове за клевета от известни личности

OFFNews 14 март 2023 в 13:12 3813 0

Йошиказу Хигашитани

Снимка YouTube

Йошиказу Хигашитани

Йошиказу Хигашитани стана първият изхвърлен от японския парламент законодател, защото от встъпването си в длъжност нито веднъж не се е появил на работа. Изгоненият депутат е прочут с YouTube канала си, фокусиран върху звездни клюки, предаде Би Би Си.

Йошиказу Хигашитани не е присъствал на нито един ден от заседанията на парламента, откакто е избран на поста преди седем месеца. Дисциплинарната комисия на парламента го лишава от статута му заради продължителното отсъствие. Няма по-тежко възможно наказание, което може да получи един законодател.

В японската история това се е случвало само два пъти, но този случай е първият, в който депутат е изгонен заради продължително отсъствие.

Японските гласоподаватели избират Хигашитани за член на горната камара на парламента през юли 2022 г. Той е по-известен като GaaSyy в YouTube, където качва свои видеоклипове с клюки за знаменитости.

Смята се, че депутатът, вече наречен "депутатът, който не се появява", живее в Обединените арабски емирства. Досега той е отказвал да присъства в парламента, защото се страхувал да не бъде арестуван заради обвинения в измама и искове за клевета от известни личности, уточняват японски медии.

Преди седмица японският парламент постави ултиматум на Хигашитани да пристигне в Токио, за да се извини лично в залата за отсъствието си. Депутатът беглец обаче не се появи на пленарната сесия. Вместо това, той обяви в канала си в YouTube, че заминава за Турция - и  че планира да дари заплатата си в помощ на пострадалите от тежките земетресения.

Неговото отсъствие разгневи японския парламент, чиито членове гласуваха за изгонването му тази седмица. Единственият му колега от друга партия, Хамада Сатоши, заяви, че изключването на г-н Хигашитани поради отсъствието му от заседания е незаконно. Въпреки това комисията гласува единодушно за изключването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!