Исландско момиче 15 години живее без име

Николаос Цитиридис 04 януари 2013 в 11:28 2456 1

15-годишно момиче се бори за правото си да име име. Снимка sxc.hu
15-годишно момиче се бори за правото си да име име. Снимка sxc.hu

15-годишно момиче без име съди Исландия за правото си да ползва името, което е дадено от майка ѝ. Проблемът е, че Блеър, което означава "лек бриз" на исландски, не е вписано в листата с одобрени имена от правителството.

Държави като Исландия, Германия и Дания имат официални правила за това как да бъде кръстено дете. В страната рядко оспорват Личния именен регистър, в който има 1712 мъжки и 1853 женски имена. Той е създаден по правилата за правопис и правоговор на северния език. Също така според правителството този списък предпазва децата от засрамване в следствие на някое странно име.

В случая на Блеър майка ѝ разбрала, че името не в списъка едва, когато е дошъл моментът да бъде кръстена и свещеникът отказал церемонията да продължи.

Нямах представа, че името на дъщеря ми не е в списъка, казва майката Бйорк, добавяйки, че познава жена на име Блеър, одобрена през 1973 г. Явно по-късно е премахнато, тъй като според специалисти звучало като мъжко име. По ирония името Блеър е ползвано в роман на нобеловият лауреат Халдор Лакснес като женско.

Днес Блеър няма име, с което да бъде подписана. На личната ѝ карта, вместо нейното име пише "Stulka" или просто момиче. Това е довело до редица проблеми в банки, училища и часове обяснения пред бюрократи.

Въпреки, че законът за имената е приел име като Елвис (в чест на великия музикант), Каролина, Сесил, Криста, Кара, не са одобрени, защото не съответстват на азбуката правилно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!