Игуаните могат да почнат да падат от дърветата във Флорида заради студа

OFFNews 31 януари 2022 в 14:04 2134 0

Снимка pixabay

Игуаните могат да почнат да падат от дървета във Флорида. Причината е необичайно ниските температури в региона, заради които те се обездвижват, съобщиха от Националната метеорологична служба.

"Игуаните са студенокръвни. Движенията им се забавят много или се обездвижват, когато температурите паднат до 4-9 градуса Целзий и те могат да паднат от дърветата, но не са мъртви", написаха от службата в Twitter. 

"Телата им започват да се изключват и те губят функции. Затова, когато са по клоните на дърветата и спят, и изведнъж стане по-студено, те не могат вече да се задържат и много от тях падат", обясни зооложката Стейси Коен от зоологическата градина в Палм бийч, цитирана от Ройтерс. 

Макар и повечето игуани да оцеляват след обездвижването, температурите около нулата са заплаха за тях, обясни още тя и посочи, че при голямото застудяване през 2010 г. голяма част от популацията е загинала.

През уикенда температурите в Южна Флорида паднаха до -4 градуса по Целзий, а североизточната част от САЩ беше връхлетяна от снежна буря, заради която няколко щата обявиха извънредно положение, а 1400 полета в цялата страна бяха отменени.

Зелените игуани са се заселили случайно във Флорида, тъй като са се промъквали в товарните кораби. Видът им обикновено обитава частите от Централна и Южна Америка, близо до екватора. Те достигат дължина до 1.5 метра и могат да тежат до 7,5 кг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови