Хелоуин - какво не знаете за него

Последна промяна на 31 октомври 2012 в 16:47 26629 5

Какво не знаете за празника Halloween. Снимка sxc.hu

Хората често свързват днешния празник Хелоуин само със страшни костюми и сладкиши, но зад този ден стои една дълга и интересна история.

Всичко започнало преди около 2000 години с древния келтски фестивал "Самхейн", който се е празнувал на 1-ви ноември.

Хората вярвали, че в нощта преди този празник мъртъвците се връщали на земята като духове. За да задържат скитащите духове далеч от домовете си, хората оставяли отпред храна и вино. 

Вярващите в това поверие носели маски, за да объркат духовете и да не бъдат завлечени в призрачното царство.

Християнската църква превърнала "Самхайн" в Ден на Вси Светии през осми век. С течение на времето празникът приел и днешното си име Хелоуин (Halloween - от All Hallow's Eve).

Чували сте "номер или лакомство" (trick or treat), но едва ли сте чували за "соулинг" и "гайзинг"? Тези традиции са възникнали в средновековна Британия. На 2 ноември, Архангелова задушница, бедните правели сладкиши, които се наричали "соул кейкс" (кейкове за душите). В замяна душите се молели за мъртвите близки на тези хора. Това се наричало "соулинг"

Според историята "гайзинг" е когато млади хора се преобличат в различни костюми и събират храна, вино, пари и други подаръци. В замяна на това младежите пеят, рецитират поеми или разказват шеги. През 19-ти век ирландските и шотландските емигранти в САЩ са комбинирали тези традиции и резултатът бил "номер или лакомство". Първоначално празнуващите са залагали повече на номерата отколкото на лакомствата. Но през 50-та година празникът Хелоуин е предприел формата, която има днес. С весели деца, обикалящи улиците с жадни за сладкишчета погледи.

Днес Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа. Американците харчат на 2 млрд. долара за костюми и още 4 млрд. за за бонбони и сладки изделия за този ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2012 в 10:43

Цитирам един мой познат:
"Ако днес видя някой маскиран като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански или друг известен народен будител го признавам!"

31.10 2012 в 21:00

Комшийските диванета минаха преди малко. Дъщерята ги гледаше много учудено на какво приличат.:)
Жената ги нахрани с курабийки и всички щастливи.

31.10 2012 в 18:28

Ето ви още малко инфо: http://www.parallelreality-bg.com/index.php/statii/ezoterika/375-2011-10-31-01-32-37.html

31.10 2012 в 17:59

Какво общо имат тук католиците?

31.10 2012 в 17:56

Да бяхме някъв скапан американски facebook да се пише за хелоуин ама офф новини???!!!
Може и много да обичаме католиците ...