Горили от Конго позират за селфи

Василена Иванова 22 април 2019 в 12:34 10541 0

Снимка Матеу Шамаву

Две горили са били заснети, позирайки за селфи с хората, които преди две години са ги спасили от бракониери, разказва Би Би Си.

Снимката е направена в приют за животни в Национален парк Вирунга в Конго, където животните са израснали от бебета, след като техните родители са били убити.

Зам.-директорът на Националния парк г-н Мбуранумве казва, че те са се научили на имитират хората, които се грижат за тях откакто те са намерени. Според него горилите ги смятат за техни родители.

Той разказва, че майките им са били убити от бракониери през юли 2007 година, когато горилите са били едва на два и на четири месеца.

Малко след като са намерени, малките тогава горили са откарани във Вирунга, където са и до днес.

Тъй като те са израснали с рейнджърите там, те ги имитират. Стоят на два крака и това е техният начин да се учат да бъдат като хората.

„ В повечето случаи това не се случва и не е обичайно”, добавя Мбуранумве.

„Беше много забавно и изненадващо, когато го видяхме. Много е любопитно да видиш как горила имитира човек и стои на два крака.”

Да си рейнджър в такъв парк обаче не винаги е забавно. Това главно е много опасна работа.

Миналата година в същия парк в Вирунга са били убити петима рейнджъри по време на засада с предполагаеми бунтовници. От 1996 година насам във Вирунга са убити повече от 130 рейнджъри от парка.

Източната част на Конго е в конфликт между правителството и различни въоръжени групировки, някои от които се крият в Националния парк и често крадат или убиват животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови