Франция заповядва на бутиците да си затварят вратите, щом си позволяват климатици

Въвежда се и забрана за светещи реклами между 1 и 6 ч.

OFFNews 25 юли 2022 в 11:53 7439 0

Френски бутик

Снимка Getty Images

Широко отворени врати плюс включен климатик по същото време повече няма да са разрешени във Франция.

Магазините във Франция ще са длъжни да държат вратите си затворени, ако включват климатик, както и да ограничат неоновото осветление, за са се ограничи разхищението на енергия – обяви министър.

Тези изисквания вече са въведени в някои райони и ще бъдат наложени в цялата държава, заяви министърът на екологичния преход Агнес Пание-Рунаше пред вестник Journal du Dimanche.

След руската инвазия в Украйна разходите за енергия в Европа се увеличиха.

Магазините ще бъдат глобявани с до 750 евро за нарушаване на правилото за климатизация, пише Би Би Си.

Паниер-Рунашер определи оставянето на отворени врати, когато климатикът е включен, като "абсурдно" и анонсира издаването до дни на две нейни постановления относно разхищението на енергия.

Първото ще разшири забраната за светещи реклами, независимо от големината на града. Тя ще е в сила между 01:00 и 06:00 ч. Втората ще забрани на магазините да държат отворени врати при работещи климатици.

Забраната на неоновите реклами вече е в сила в районите с население под 800 000 души. Летищата и гарите са освободени от нея.

Shell предупреди, че в ЕС не е изключено да се въвеждат енергийни норми, тъй като регионът се бори да се справи с прекъсването на доставките на газ от Русия.

Във Франция продължават екстремните горещини, които увеличават търсенето на климатици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови