Екоактивист, облечен като възрастна жена в инвалидна количка, намаза ''Мона Лиза'' с торта

OFFNews 30 май 2022 в 14:35 3418 2

Снимка Twitter

Най-известната картина в света - шедьовърът на Леонардо да Винчи "Мона Лиза" - бе намазан с парче торта от мъж, облечен като възрастна жена в инвалидна количка в Лувъра, предаде Ройтерс.

Твърди се, че мъжът е екоактивист, който е влязъл в Лувъра дегизиран, но преди да извърши вандалския акт, е свалил перуката си. След това размазал тортата върху произведението на изкуството. За щастие картината е защитена от слой стъкло и не е пострадала.

Свидетели на случката побързаха да разпространят снимки и клипове на изцапания с торта шедьовър в социалните мрежи. Потребител на Twitter сподели видео на случката и написа:

"Може би просто полудявам, но мъж, облечен като възрастна дама, изскочи от инвалидна количка и се опита да разбие бронираното стъкло на Мона Лиза. След това намаза тортата върху стъклото и разхвърля рози навсякъде, преди да бъде отведен от охраната."

Това не е първият път, в който портретът на Мона Лиза става обект на вандализъм. През 1956 г. вандали изливат върху картината сярна киселина и ѝ нанасят сериозни щети в долната половина. След този случай от музея предвидливо решават да изработят бронирана стъклена кутия, за да предпазят картината от подобни посегателства.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София