Домът на Дарт Вейдър се руши (видео)

OFFNews 28 ноември 2014 в 20:19 7197 7

Рушащите се декори в Тунис.
Рушащите се декори в Тунис.

Декорите, използвани за Мос Еспа, дом на Анакин и Люк Скайуокър в Тунис, се поддават на разрушителната сила на времето, предупреждават местни.

Когато Джордж Лукас е избрал пустинята в Тунис, за да заснеме част от "Междузвездни войни" през далечнат 1976 г., сигурно дори не си е помислял, че творбата му ще остави подобна трайна след в кинематографията, научната фантастика и т.н.

Това обаче се е случило и днес останките от снимачната площадка привличат хиляди туристи всяка година. Сградите обаче са под заплаха от това да бъдат погълнати от пясъчни дюни освен ако нещо не бъде направено спешно. 

И точно това се опитват да направят правителството, туристите и феновете на "Междузвездни войни" в момента.

Засега са събрани 150 000 долара, половината от които са дарени от министерството на туризма на Тунис, а останалата част са събрани от кампания в IndieGoGo. Те са били използвани за изкопаването на селището от зарилия го пясък.

150 000 долара - половината дадени от тунизийското туристическо министерство, а другата набрани от бизнеса и краудфъндинг кампания в IndieGoGo, са били вложени през последните 6 месеца за разкопаването на градчето.

След изкопаването на 30 000 кубични метра пясък в вече тече реставриране на постройките с естествени материали,  за да издържат повече, обяснява Рая Бен-Гиза Верниер от инициативата Save Mos Espa

"След арабската пролет през 2011 г. достъпът до тази част на страната беше ограничен от Европа и останалите западни сили и много хотели и десетки хора от паралелния туристически бранш останаха без работа. Идеята сега е да популяризираме обекта у нас и в чужбина и да го развием в устойчив бизнес, може би малък музей или кафене, където местните хора да работят", казва тя.

Може да подкрепите инициативата, като дарите пари на нейния сайт.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови