ДНК проби развенчаха мита на Йети

ОFFNews 02 юли 2014 в 11:35 119097 0

ДНК проби опровергаха последните хипотези за съществуването на Йети - митичният Снежен човек от Хималаите.

Учени от Оксфорд са изследвали проби от косми, взети от предполагаемото местообиталище на тайнственото същество. Анализът обаче показвал, че те са от мечки и планински кози и не принадлежат на непознато на науката човекоподобно.

Изследването беше публикувано в британско специализирано издание. То е посветено на т.нар. "аномални примати" - Йети, неговият северноамерикански събрат Голямата стъпка, неуловимият човек Алмас от Централна Азия и Оранг Пендек от остров Суматра.

"От една страна, съществуват многобройни данни, включително разкази на очевидци и отпечатъци, които свидетелстват за съществуването на големи неидентифицирани примати в много региони на света. От друга страна, досега не са открити тела или останки от такива същества", пишат авторите на изследването.

Те са проучили 30 проби с биоматериал в добро състояние, за три от които се предполагало, че са от Йети. Една от пробите била взета от Югоизточна Азия и било доказано, че е от коза от вида Capricornis sumatraensis. Останалите две проби - от Индия и Бутан - били от вид мечки, далечен потомък на полярните и местните кафяви мечки.

"Ако в Хималаите тези мечки са широко разпространени, те могат да допринесат за биологичното основаването за легендата за Йети, особено ако тези животни се държат по-агресивно към хората, отколкото по-известните мечи видове", предполагат учените.

Пробите, за които се предполагало, че могат да отведат до Амлас, пък били от козината на кафяви мечки, коне, еноти и крави.

Космите, взети като следи от Голямата стъпка, са цели 18, но всички на известни животински видове - на американска черна мечка, койот, вълк, енот, крава и бодливо прасе.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови