Днес е световният ден на прегръдката

ОFFNews 21 януари 2015 в 09:05 7585 0

Нищо, че навън е мрачно - усмихнете се, разтворете ръце и прегънете приятел, любим човек, колега... Може и непознат, стига да е съгласен. И ще видите, че светът може да е по-хубав, защото днес е световният ден на прегръдката.

Денят на прегръдката е идея на американския пастор Кевин Заборни (Kevin Zaborney). Традицията започва на 21 януари 1986 г. в Клио, Мичиган. По това време Заборни е млад специалист, който е помагал на деца с противообществени прояви. Като разбира за благоприятното въздействие на прегръдките, предлага да има един ден в годината, в който публичните прояви на привързаност да са национален празник. 

Кевин избира 21 януари, тъй като се пада между Коледа и Св. Валентин, за да зареди хората с хубави емоции между двата празника. Идеята му била да насърчи хората да прегръщат по-често роднини, близки, приятели, а и всеки, който има нужда.

От 2004 г. в САЩ е започнала пък кампанията за "безплатни прегръдки", която може да бъде по всяко време от годината. 

Може да не знаете, но учените са направили задълбочени проучвания на въздействието на прегръдките и са установили, че те подобряват здравето ви.

Изследователите също така са установили, че хората, които се прегръщат редовно имат по-ниски нива на кортизол (хормон на стреса), повече окситоцин (хормон на щастието), ниско кръвно налягане, както и повишена активност и никаква тревожност, депресии или страх. 

Прегърнете се! Животът е прекрасен!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови