Quantcast

Четенето на "Хари Потър" прави човек по-добър, твърдят учени

ОFFNews Последна промяна на 24 януари 2017 в 15:01 2673 0

Снимка cheti.me

Четенето на книгите за Хари Потър прави човек по-добър според изследване, публикувано в официалното издание на американската Психологическа асоциация, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Магическият свят, измислен от Джоан К. Роулинг, е пълен с чудати хрумвания. С развитието на историята се разкриват недостатъците му и той е толкова плашещ, колкото и реалния свят, в който живеем. Възрастните и децата са омагьосани от книгите. Децата, които ги четат и се идентифицират с Хари Потър, са по-непредубедени и за тях е по-малко вероятно да подхождат с предразсъдъци към малцинствени групи в обществото. Както би потвърдил всеки фен на романите, те са посветени на приятелството и морала, като в същото време са класическа приказка за битката между доброто и злото.

Проучването е проведено сред три различни групи от деца и юноши на възраст над 10 години. Във всяка от тях участниците, които разбират и могат да дискутират по-сложните теми в книгите, са б или по-склонни да съчувстват на малцинства в тежко положение или на маргинализирани групи (като имигрантите).

Има много социални въпроси, засегнати в романите, които имат еквивалент в историята на нашия свят. В тях има маргинализирани и потиснати групи на магически същества, каквито са великаните и кентаврите. Изрази като "чистокръвен" и "мътнород" правят асоциация с нацистка Германия, както и с всяка страна или режим, които са наложили кастова система, пише изданието.

Идентифицирането с Хари е показателно за това да приемаме другите такива, каквито са. Той няма ума на Хърмаяни, нито визията на класически супергерой. Обаче се отнася към всеки като към равен, вероятно защото знае също толкова добре какво е другите да се отнасят лошо към него. Добротата и приемането на другите го правят герой не по-малко от неговите дела. Хари Потър вдъхновява порасналите си читатели да бъдат герои, доколкото е възможно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !