Будистки монаси: Мумифицираният лама на 200 г. е жив, само медитира

ОFFNews 05 февруари 2015 в 19:06 126502 10

Според будисти 200-годишният мумифициран монах, чието тяло бе открито миналата седмица в Монголия, е все още жив, съобщава Би Би Си. 

Добре запазеното тяло на монах, седящ с кръстосани крака в поза лотос, бе открито миналата седмица, увито в животински кожи в монголската столица Улан Батор. Мумията е пепелява на цвят.

Според някои експерти монахът може да е в тукдам – състояние на дълбока медитация, в което се преплитат животът и смъртта.

"Ламата седи в поза ваджра лотос. Лявата ръка е отворена, а дясната символизира проповядване на сутра. Това е знак, че ламата не е мъртъв, а е в много дълбока медитация според древната традиция на будиските лами", каза представител на монголския институт за будистко изкуство в будисткия университет на Улан Батор.

"Ако човек успее да остане в такова състояние повече от три седмици, което се случва рядко, тялото му постепенно се свива и накрая всичко, което остава от него, са коса, нокти и дрехи", каза д-р Бари Керзин, монах и лекар на Далай Лама.

Учените все още се опитват да установят защо тялото на монаха е толкова добре запазено.Според някои експерти причината е студеното време в Монголия. 

Самоличността на мумифицирания монах все още не е известна. Смята се, че е починал през 19-ти век. 

Веднага обаче се зародиха слухове, че неизвестният лама може да е учителят на бурятския лама Даши-Доржо Итигелов, който също бе открит мумифициран. Когато тялото му бе ексхумирано през 2002 г., също беше с много малко признаци на разлагане. 

Според монасите Итигелов "не е напълно мъртъв", а температурата на тялото се покачва по време на церемонии в манастира край Улан Уде, където се съхранява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!