БАН: Българското изобретение ще захранва с енергия хиляди домакинства

Вероника Шербанова 07 март 2012 в 20:22 5157 2

Проф. Венко Бешков. Снимка: БГНЕС
Проф. Венко Бешков. Снимка: БГНЕС

Хиляди домакинства ще могат да бъдат захранени с енергията, произведена от инсталацията, която превръща отпадъците в гориво. Това заяви днес на пресконференция проф. Венко Бешков, директор на Института по инженерна химия към БАН.

Проф. Бешков подчерта, че идеята не е непозната. Това, което е новаторско в случая, е простотата на самата инсталация, малкото количество евтина енергия, необходима за процеса (от 5 до 10 пъти повече, отколкото се влага), както и почти безотпадното производство.

"Инсталацията е напълно безопасна за околната среда - газовете, които се отделят при процеса на преработка на отпадъците, са много под нормата", допълни Бешков.

Изобретеното устройство е изградено само от три модула – компресор за въздух, генератор и пещ. „Няма зависимост от горива и от техните производни. Процесът на практика започва да се самоподдържа в един момент“, разказа Ивайло Спасов, собственик на компанията, която участва в разработването на проекта.

Вече е готов прототипът на инсталацията, а единственото, което ги дели от създаването на промишлен вариант, е достъпът до голямо количество суровина и допълнително финансиране. Около година ще е необходима да се приведе инсталацията в промишлена готовност.

Процесът на добиване на газ от отпадъци продължава около 55 минути. За това време се преработва до 1 кг боклук в зависимост от съдържанието и се получава 1,8 куб. метра газ, като за това време се влага енергия, равна на енергията от пет – шест 60-ватови крушки.

Изчисленията показват, че от отпадъците, които се събират за една година в Софийската община, може да се произведат 140 MW/h енергия или до ¼ от енергията, произведена от ТЕЦ София.

За суровина се използва всякакъв органичен и неорганичен отпадък, който гори или гние, като най-много енергия се получава от пластмасата.

„Енергията, която можем да произведем за година няма да може да удовлетвори нуждите на потребителите, но със сигурност ще помогне“, заяви още проф. Бешков. Той обясни, че в момента се водят разговори с Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие, както и с отделни общини, които проявяват интерес към инсталацията.

Изобретението е в процес на патентоване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!