Българските семейства ядат колкото в Гватемала и Чад

Николаос Цитиридис 06 май 2013 в 10:53 1937 1

Германия - 320 лири
Германия - 320 лири

Средностатистическото българско семейство дава за храна толкова, колкото плаща едно обикновено семейство в Чад, Индия, Египет и Гватемала. Това е извод от проучване, публикувано в Daily Mail.

Направено е от фотографа Питър Мензел, който заснел 30 семейства с обичайните им хранителни продукти за една седмица. Сред семействата не е включено българско. Сравнение между сумите, които най-много 4-членни семейства в България отделят за храна на седмица (по данни на КНСБ за март 2013) обаче ни нарежда сред Чад, Индия, Египет и Гватемала - между 70 и 100 лева.

Семействата са от Великобритания, Чад, Япония, Египет, Люксембург, Еквадор, САЩ, Австралия, Полша, Монголия, Индия, Пакистан, Еквадор, Италия, Мали, Кувейт, Канада, Гватемала, Бутан, Германия, Мексико, Китай, Франция, Турция.

Между 70 и 100, само че в британски лири, дават в Полша и Китай. Най-много - съответно 298 и 320 британски лири, дават в Люксембург и Германия.

В САЩ семейство Ревис от Северна Каролина дава по 220 лири на седмица за храна, което включва много пици, бургери и безалкохолни напитки.

Японското семейство Укита дава по 200 британски лири на седмица, но тяхното меню включва далеч по-полезни продукти - диня, банани, картофи, риба и предимно зърнени храни.

В Бутан парите, които семейство Намагай дава, са най-малко спрямо останалите семейства - 3,20 британски лири или около 8 лева на седмица за хранене. В менюто си имат само зеленчуци и изглежда голям чувал с ориз.

Изследването на фотографа Питър Мензел показва още, че шоколадът е един от най-често купуваните хранителни продукти в света.

Семействата, тяхното меню и парите, които дават на седмица може да видите под снимките в галерията със снимки на фотографа Питър Мензел. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови