Американците пируват в Деня на вредната храна

Борислава Славова 21 юли 2012 в 12:46 2057 0

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Любителите на чипсове, пържени картофи, пици и сладкиши празнуват днес своя "Ден на вредната храна".

Необичайният празник отбелязват всички американци, които похапват предимно продукти, продавани във веригите за бързо хранене.

Не е случайно и името на празника "Junk Food day", което в буквалния си превод означава "Ден на храните боклуци". Сред графата "продукти-боклуци" фигурира и най-популярното национално ястие в САЩ - хот-догът.

Днес, хората, които целогодишно се въздържат от вредните храни, ще забравят за чувството си за вина и ще "прегрешат" посягайки към пържените картофки и кока колата. За други това ще е един обичаен ден, в който менюто си остава същото - junk food.

Американците призовават поне днес човек да спре за порция пържени картофки, да си купи пуканки в киното и да пие кока кола, да се наслади на парче пица и всичко това да увенчае със сладолед.

Над 60% от хората в Америка страдат от наднормено тегло и затлъстяване. Ако тази тенденция продължи, към 2015 г. 75% от нацията ще преминат в "тежката" категория, предупреждават учени.
 
Определението "вредна храна" въвежда преди 40 г. ученият микробиолог Майкъл Джейкъбсън, който обозначава с този термин продуктите, съдържащи много калории и вредни за здравето съставки при минимална хранителна ценност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови