Преди дни веригата за бързо хранене McDonald's призна, че е използвала т. нар. „розова слуз“ за пълнеж в бургерите си. Това се случи малко след излъчването на популярно готварско шоу, в което главният готвач показа как точно се добива тази слуз – смилат се изрезки от говеждо месо и се третират с амониев хидроксид. После тази смес се прави на нещо, наподобяващо паста, което служи за пълнеж. Почти моментално глобалната верига оповести, че е спряла да ползва „розова слуз“ още през август 2011 г.
Новината за въпросната паста стресна хиляди хора, които редовно ядат във веригата ресторанти, защото уверенията за прясно месо в бургерите се оказват леко различни от истината.
OFFNews се свърза с ръководството на българския клон на McDonald's, откъдето обещаха да проверят дали у нас се е използвала розовата слуз и в кои периоди.
Сайтове като International Business Times и WebEcoist съдържат информация за някои от най-интересните съставки в бързите храни като цяло. Ето част от тях:
Амониев сулфат – подобен по химическо съдържание на амониевия хидроксид. Тази субстанция се използва в много пекарни за подобряване на тестото в комбинация с набухватели за направата на по-плътен хляб.
Пропилен гликол – този химикал е по-слабо токсична версия на етилен гликол – опасен антифриз. Чрез него продуктите се предпазват от пълно замразяване. Ако не го ползват, по ресторантите за бързи храни вместо сладолед ще се предлага просто лед.
Кармин – често откриван в оцветените в червено храни, карминът идва от смлян кошенил – малък червен бръмбар, който обича да се заравя в кактуси. Черупките на тези бръмбари са с хубав червен цвят, който се ползва в неща като натурални сокове и бонбони M&M.
Шеллак – този продукт се ползва като лак за маникюр, дърво и някои сладки храни. Произвежда се от насекомо, населяващо горите на Индия и Тайланд.
Ел-цистин – често ползвана добавка към тесто. Прави се от коса, пера, копита и четина. В днешно време 80% от продукцията идва от патешки пера, но е започнало и производството на синтетичен ел-цистин. За неговата направа се използва ферментация на вид мутация на бактерията E.coli.
Ланолин – лепкав восък, извличан от мастните жлези на вълнодайни животни. Често се използва за основа на дъвки.
Силициев двуокис – главен компонент на повечето видове скали. Среща се като пясък и кремък. Използва се за предотвратяване на слепването на фини съставки като сол и съответно – в десетки видове храни.
Кастореум – ароматна секреция, която е комбинация от аналните жлези и урината на някои видове бобри. Ползва се за ароматизиране на ванилови и малинови продукти.
Протеаза – ензим, който се произвежда в четвъртия стомах на телета. Ползва се за направата на много сирена.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
04.02 2012 в 15:29
Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.
Последни коментари
БотоксПутю
Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд ''Земеделие''
Trabajo
Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков за пътя към атентата в Света Неделя - част II
alfakentavur
България ще продължи с подкрепата си за Украйна, обеща Главчев
Kilca
''Върнете ни паркоместата''. Протест по ''Фритьоф Нансен'' срещу новата организация на движение
alfakentavur
''Върнете ни паркоместата''. Протест по ''Фритьоф Нансен'' срещу новата организация на движение