Американка попада в ареста, наклеветена от умната си кола

OFFNews 09 декември 2015 в 16:09 5858 1

Катастрофа

Снимка Архив

Има умни системи, които сами звънят за помощ, ако попадналите в катастрофа не са в състояние да направят това.

Миналата седмица жена от Флорида е била задържана в ареста, след автомобилът ѝ е излъчил съобщение, подсказващо, че тя е причинила катастрофа и е избягала от мястото. „Да, правилно прочетохте“, шеговито пише „Вашингтон пост“, който разказва случката.

Колата, карана от 57-годишната Кати Бърнстейн автоматично е позвънила на спешния телефон 911 и пратила сигнал за произшествие. „Фордът“ бил снабден с автоматичната система за сигурност „911 Assist“, разработена, за да ускори помощта, ако водачът е изпаднал в безсъзнание.

В САЩ 10 милиона „Форда“ разполагат с такова устройство. А в Европейския съюз през април 2018 г. ще започне въвеждането му за всички автомобили.

Но за да работи машинката правилно, тя трябва да е включена и при това настроена да се обади първо на телефона на водача. Ако той дълго не се отзове, следва съобщение до 911.

Говорител на „Форд“, цитиран от „Вашингтон пост“, никога досега не е чувал за лъжлив сигнал от „911 Assist“. Според него г-жа Бърнстейн все пак е ударила някак колата си, а после устройството не е успяло да се свърже с нея и просто си е свършило работата. А тъй като дамата си е жива и здрава, в полицията са заключили, че е просто е избягала, което в САЩ е много сериозно нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови