92-годишна продава комплекти за самоубийство

08 май 2012 в 11:01 2609 0

92 -годишната Шарлът Хайдорн продава комплекти за самоубийци. Снимка: Reuters
92 -годишната Шарлът Хайдорн продава комплекти за самоубийци. Снимка: Reuters

92-годишна пенсионирана учителка от Сан Диего продавала комплекти за самоубийство срещу 40 долара. Властите я осъдили на 5 години пробация, защото не отчитала приходите си пред държавата.

92-годишната Шарлът Хайдорн е обвинена, че между 2007 и 2010 г. е осъществявала търговия, без да регистрира приходите си и да плаща необходимите данъци.

Най-необичайното в историята е продуктът, който американката е продавала – комплекти за самоубийство.

В съда Хайдорн заяви, че е изобретила продукта, за да помогне на хората да умрат вкъщи, заобиколени от семейство и приятели, когато им е поставена тежка диагноза. Съпругът й Рекс починал през 1977 г. от рак на дебелото черво. В края на живота му болката станала непоносима. Освен това той не искал да умре в болницата, разказа тя.

92-годишната жена решила да помогне на редица неизлечимо болни да сложат край на мъките си с помощта на хелий. Комплектът представлява найлонова качулка и тръба, закрепена за нея, но не включва източник на хелий. Хайдорн започнала да получава хиляди поръчки и затова решила да им постави цена, с която да си набавя материалите, необходими за продукта.

Прокуратурата не е направила постъпки, за да установи самоличността, възрастта, физическото и психическото състояние на клиентите на Хайдорн. Повечето от тях са се свързали със създателката на продукта по телефон или имейл, затова не е ясно дали комплектите са били купувани заради причините, изтъкнати от жената.

При проверка в дома й били открити неосребрени чекове и хиляди долари от продажбите. Хайдорн се призна за виновна в обвинението за укриването на данъци за приходите ú от 150 000 долара от 2007 г. до момента. Сумата е от различни източници, включително продавания от нея продукт в помощ на самоубийците. Само през 2010 г. Тя спечелила 66 717 долара от тази дейност.

Според американските власти търгуването с комплект за самоубийства не е в нарушение на федералния закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!