90-годишна французойка за малко да изхвърли на боклука картина от 13 в. за 25 млн. доларa

Възрастната дама мислила картината за "руска икона", а тя е дело на флорентинския майстор Чимабуе

OFFNews 13 ноември 2023 в 15:24 5362 0

90-годишна французойка за малко да изхвърли на боклука картина от 13 век, впоследствие оценена на стойност 25 млн. доларa, предаде Business Insider.

Шедьовърът вече е поместен в парижкия световноизвестен музей Лувъра. Той е дело на флорентинския майстор Чимабуе и е обявена за национално богатство. 

Уникалната картина е била открита през 2019 г. в кухнята на дом в провинцията на Франция. Възрастната дама я е отделила като предназначена за изхвърляне. Първоначално се е смятало, че творбата няма особена стойност, но в крайна сметка тя се продава на търг за зашеметяващите 25 млн. долара.

Френското правителство признава културното значение на шедьовъра и го обявява за национално богатство. Впоследствие то предоставя на Лувъра 30 месеца, за да събере необходимите средства за придобиването му. Неотдавна музеят и собствениците на картината постигнаха споразумение, с което осигуриха мястото на творбата в колекцията на Лувъра.

Директорът на Лувъра Лоранс де Карс изрази вълнението си от придобиването на картината, като заяви, че това е голяма радост. Сумата, която Лувърът е платил за нея, остава неразкрита.

Де Карс заяви, че картината на Чимабуе "представлява ключов етап в историята на изкуството, отбелязвайки завладяващия преход от икона към картина". Скоро тя ще бъде представена заедно с "Майстора" - друг шедьовър на Чимабуе, който принадлежи към колекциите на Лувъра и чиято реставрация продължава в момента.

Тези две картини на Чимабуе ще бъдат обект на пролетна изложба през 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки