Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

9 млн. китайци се борят да станат студенти

07 юни 2013 в 12:50 1960 1

Кандидат-студентската кампания в Китай започна
Кандидат-студентската кампания в Китай започна

Кандидат-студентската кампания в Китай започна, а това означава, че над 9 млн. студенти от цялата страна ще положат изпита гоако, съобщава АФП.

Бройката на студентите надвишава 9 млн. и 120 хил. студенти, докато свободните места във ВУЗ-овете са само 7 млн. Изпитът гоако е подобен на българската матура и се провежда както при нас в два дни, но в азиатската страна са поредни.

За провеждането на изпита са наложени  много и доста странни забрани за учениците. Например са забранили сутиените със метална закопчалка, коланите с метална катарама и всякакви дрехи, по които има друго освен плат. Смартфоните и GSM-ите също нямат място в изпитните зали. 

Родителите са предприели и мерки за сигурното пътуване на децата им в деня на изпита - резервирани са таксита седмици преди децата им да пристигнат в града, в който ще положат изпита. Някои запазват стаи в хотели за по $800 на вечер, за да не се губи време в приказване с хора по стаите за учене на университетите и училищата.

Дисциплините, по които се изпитват бъдещите студенти са разнообразни и по всякакви предмети. В Пекин математиката и английският език са задължителни, на други места изпитът може да бъде само есе, а темата  "Ако Томас Едисън се върне в 21 век, какво ще си помисли за телефоните?"  Този въпрос изисква 800 знака отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews