Застрояването на Царево предвиждало 20 000, а не 75 000 легла

OFFNews 28 януари 2014 в 10:10 2123 6

Няма законно основание за нова екооценка за „Странджа”. Абсурдно е ние да сме против това общините да имат общ устройствен план. Оценката вече е направена през август 2008-ма година. Тя предвижда мерки за защита на околната среда и на местообитанията на редките и защитени видове в парка”, каза за Нова телевизия заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

„Имаме произнасяне на Върховния административен съд. Аз не мога да коментирам тези решения, според които заповедта е законосъобразна”, заяви Георгиев. Той допълни, че общата леглова база е в пъти по-малка от коментираните 75 000 легла. Всъщност става въпрос за около 20 000.

За днес са планирани предстоят протести в София, Пловдив, Русе и Бургас в защита на природния парк.

„По време на Тройната коалиция е приет планът да бъде застроена почти цялата крайбрежна ивица на община Царево. Недопустимо е общите устройствени планове да регулират тези неща. Законът е категоричен, че на територията на парк „Странджа” може да има само земеделски гори и води”, подчерта Андрей Ковачев от "Зелените".

След 5-годишна съдебна битка общият устройствен план на Царево беше обявен за законен то петчленен състав на Върховния административен съд. Предходната съдебна инстанция беше отменила плана като незаконен. Така на практика съдиите решиха, че брегът в община Царево може да бъде застрояван, независимо, че южно от с. Варвара до турската граница цялото крайбрежие попада в защитена територия - природен парк „Странджа“.

Делото срещу общия устройствен план (с автор арх. Калин Тихолов – несъстоялият се министър на инвестиционното проектиране в кабинета „Орешарски“) бе заведено през 2008 г. от Асоциацията на парковете в България – организацията, обединяваща природните и националните паркове в страната. То претърпя смайващи обрати през годините и вчерашното решение на ВАС бе поредният лупинг в процеса.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!