Quantcast

Застрояването на Царево предвиждало 20 000, а не 75 000 легла

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2014 в 10:10 1421 6

Няма законно основание за нова екооценка за „Странджа”. Абсурдно е ние да сме против това общините да имат общ устройствен план. Оценката вече е направена през август 2008-ма година. Тя предвижда мерки за защита на околната среда и на местообитанията на редките и защитени видове в парка”, каза за Нова телевизия заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

„Имаме произнасяне на Върховния административен съд. Аз не мога да коментирам тези решения, според които заповедта е законосъобразна”, заяви Георгиев. Той допълни, че общата леглова база е в пъти по-малка от коментираните 75 000 легла. Всъщност става въпрос за около 20 000.

За днес са планирани предстоят протести в София, Пловдив, Русе и Бургас в защита на природния парк.

„По време на Тройната коалиция е приет планът да бъде застроена почти цялата крайбрежна ивица на община Царево. Недопустимо е общите устройствени планове да регулират тези неща. Законът е категоричен, че на територията на парк „Странджа” може да има само земеделски гори и води”, подчерта Андрей Ковачев от "Зелените".

След 5-годишна съдебна битка общият устройствен план на Царево беше обявен за законен то петчленен състав на Върховния административен съд. Предходната съдебна инстанция беше отменила плана като незаконен. Така на практика съдиите решиха, че брегът в община Царево може да бъде застрояван, независимо, че южно от с. Варвара до турската граница цялото крайбрежие попада в защитена територия - природен парк „Странджа“.

Делото срещу общия устройствен план (с автор арх. Калин Тихолов – несъстоялият се министър на инвестиционното проектиране в кабинета „Орешарски“) бе заведено през 2008 г. от Асоциацията на парковете в България – организацията, обединяваща природните и националните паркове в страната. То претърпя смайващи обрати през годините и вчерашното решение на ВАС бе поредният лупинг в процеса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2014 в 13:43

И 20000 да са!?! Цялото крайбрежие е отвратително презастроено.Не е далеч денят ,когато ще се наложи да се събарят хотели.Това вече се е случвало в Испания.Районът на Странджа можеше да се "пожали" и да се съхрани природата.Там успешно може да се развива еко туризъм. И без това почти всички къмпинги изчезнаха по крайбрежието.Алчността човешка е безгранична.

28.01 2014 в 12:32

Без да съм юрист виждам, че законите са ясни:

Закон за опазване на околната среда, Чл. 85. (1) Екологичната оценка е задължителна за планове и
програми в областите селско стопанство, горско стопанство, рибарство, транспорт, енергетика, управление на отпадъците, управление на водните ресурси и промишленост, включително добив на подземни богатства,
електронни съобщения, туризъм, устройствено планиране и земеползване, когато тези планове и програми
очертават рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения по приложения № 1 и 2.

Закон за биологичното разнообразие, Чл. 31. Планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, които не са непосредствено свързани или необходими за управлението на защитените зони и които поотделно или във взаимодействие с други планове, програми, проекти или инвестиционни предложения могат да окажат
значително отрицателно въздействие върху защитените зони, се подлагат на оценка за съвместимостта им с
предмета и целите на опазване на съответната защитена зона.

Закон за защитените територии, Раздел 1,чл.2(2) Опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

Гл.6, Раздел 2, Чл. 82. Наказва се с глоба от 500 до 10 000 лв. длъжностно лице, което:1. разреши или разпореди, или не наложи наказание за дейности или строителство в защитена територия в нарушение на режима, определен с този закон, със заповедта за обявяване или с утвърдените
планове и проекти по глава четвърта;

Да ги съдим!

28.01 2014 в 11:57

Защо ли не им вярвам?

28.01 2014 в 10:43

За кога е протестът днес в София?

28.01 2014 в 10:40

Да не се окаже само, че 75 000 са били половината, пък зам. министъра се объркал малко...

ОСТАВКА!!!

28.01 2014 в 10:32

КО? НьЕ! Това е прах в очите. Знаем как става - първо уж ОКОЛО 20000 места, а после - ГОРЕ-ДОЛУ 75000.