Quantcast

Второ съдебно решение остави Панагюрското съкровище на държавата

OFFNews Последна промяна на 24 април 2014 в 13:24 3482 3

Втори съдебен състав се произнесе окончателно по собствеността на Панагюрското златно съкровище. Според решение на Върховния административен съд (ВАС) от 22 април златото остава притежание на държавата.  

Делото е образувано по жалба на наследници на братята, открили съкровището. Пред съда те оспорват отказа на Министерството на културата през 2013 година златото да бъде вписано като частна колекция, собственост на наследниците на братята Павел, Петко и Михайл Дейкови. Жалбоподателят Павел Цветанков иска да бъде признат статут на частна колекция на Панагюрското златно съкровище и признаване на собственост на наследниците на братя Дейкови. В жалбата се претендира и възстановяване на щетите на наследниците и съпътстване на съкровището от имената на откривателите му.

Магистратите се позовават на данни от регистъра на движимите културни ценности, според които съкровището е регистрирано във фонда на Регионалния археологически музей Пловдив на 29.12.1949 г. като движима културна ценност и е със статут "национално богатство".

Според върховните съдии това изключва искане за повторно първично вписване. „Единствената материална предпоставка на правото да се иска промяна на вписването е настъпила промяна на собствеността върху регистрираната културна ценност, каквато не се твърди и не се установява“, аргументира се съдът. В решението е записано още, че без да е доказано правото на собственост не съществуват предпоставките за вписване на заявителя като собственик в регистъра. Затова и отказът да се разпореди исканото вписване е правомерен.

Седемчленен състав на Върховния административен съд веднъж вече се произнесе по жалба на внучката на единия от братята, открили скъпоценните вещи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2014 в 14:22

Значи хората едно време си копали край тухларната, намерили златото, дали си сметка, че на прости хорица не им отива да имат частно панагюрско съкровище и го предали на държавата. Днес сульо и пульо решили да се пробват... Най-добре да представят и касова бележка от прадядо им "Тракиец" ООД за производство и продажба на домашен потреб на местния аристократ...

24.04 2014 в 14:01

То па "държавата" и тя един добър стопанин...

24.04 2014 в 13:40

... ше го ядосате и ше вземе да ви осъди в некой европейски съд, после ще докаже, че му връщате фалшификат и ще ви осъди и още веднъж... ше -ви -скъ -са -шу -шо -ни -те, начи...

... хахахахахахаха