Втора инстанция отказа да разследва Пеевски

OFFNews 09 март 2015 в 12:18 10117 12

Втора инстанция отказа да разследва Пеевски

Снимка Сергей Антонов

Софийската апелативна прокуратура е отказала да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа", съобщава сайтът "Съдебни репортажи".

Зам. апелативният прокурор Йордан Стоев е потвърдил отказа от образуване на досъдебно производство, който първоначално беше издаден от прокурорката от Софийска градска прокуратура Боряна Бецова. Решението ѝ беше обжалвано, а по-малко от месец и половина е било необходимото време на прокурор Стоев да потвърди отказа от образуване на досъдебно производство на колежката си.

От постановлението става ясно, че Стоев отхвърля като неоснователни всички оплаквания на жалбоподателите. Апелативният прокурор е категоричен, че проверката, извършена от СГП, е пълна, всеобхватна, като е изяснила фактическата обстановка и е интерпретирала „правдиво” всички факти, докато в жалбата на един от активистите на „Протестна мрежа” Николай Стайков аргументите са изложени „хаотично и неподредено”. 

Прокурор Стоев счита, че СГП правилно е анализирала „фискалното поведение” на компаниите, като държавното обвинение не би могло да изземе функциите на НАП и лично да извърши проверка, макар изводите от ревизиите на данъчните да не обвързвали прокуратурата в преценката й дали е извършено престъпление срещу фиска.

Апелативният обвинител признава, че прокурор Бецова е била „пестелива” в изводите си дали съществуват оперативни разработки срещу Пеевски. Но това, според постановлението на САП, се дължало на факта, че прокурската преписка по случая е засекретена. Проверката обаче завършила с извод, че не са налице извършени престъпления. „По тази преписка в доста дълъг период от време са положени усилия и са проверени множество данни, като нито един от фактите, съдържащ се в получената оперативна информация не е бил потвърден, а напротив – повечето са оборени”, уточнява Стоев. Не става ясно какво мисли зам.-апелативният прокурор на София за тези, които не са били оборени.

Прокурор Боряна Бецова се превърна в повод за задочен диалог между френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и главния прокурор Сотир Цацаров. Причината е, че след като тя отказа да разследва Пеевски и майка му Ирена Кръстева, се захвана да проверява "Протестна мрежа" по сигнал на собственика на агенция "Пик" Недялко Недялков. "Боряна Бецова, каква ябълка е?", попита в профила си в Twitter френският дипломат. Последва отговорът на главния прокурор: "Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!