Цветанов: Цветлин Йовчев лъже за незаконните акции в МВР

OFFNews 31 януари 2014 в 07:50 2505 1

Твърденията на вътрешния министър Цветлин Йовчев за това, че повечето от показните акции в МВР по времето на Цветан Цветанов са били без основание и са провеждани по устно разпореждане.

Това каза в ефира на Нова бившият шеф на МВР Цветанов.

В петък Йовчев изнесе информация за проведена в министерството проверка. От нея става ясно, че за периода от 1 януари 2009 г. до декември 2013 г. в МВР са проведени над 1300 операции за четири години, в които са прилагани сила и помощни средства. Не е имало основание за провеждането на 700 от тези акции, за над 200 от тях няма документи, защото разпорежданията са се извършвали устно, което ги прави незаконни.

„Не мога да си представя, че основната цел на новото ръководство на МВР е да анализира и провери всички полицейски операции, защото това ще отнеме време и ресурс и ще е невъзможно в такъв кратък период от време тава проверка“, коментира Цветанов.

Той обясни, че става въпрос за политическа поръчка и опит за дискредитиране на опозицията.

„Министърът на вътрешните работи е политическото лице в министерството и разбирате, че от всички 28 регионални дирекции всяка една има совята оперативна свобода, съгласувана с прокураутрата и не смятам, че всички внушения и тази пропаганда отговаря на истината. Това е по същия начин поднесена информацията, че за Христо Бисеров се е съдържала информация в дирекция извън ДАНС и публично ще бъдат оповестени интересни факти. Къде са тези интересни факти? Изнесоха се и неверни твърдения за незаконни подслушвания на журналисти и политици“, каза Цветанов.

Той обясни, че опитът за контролиране на опозицията прилича на този, по който „беше контролиран домът на нашия лидер, когато беше позиционирана джипка, двувратка.“

Най-важното
Всички новини