Част от МВР-акциите на Цветанов били незаконни

OFFNews 30 януари 2014 в 17:11 3553 3

За предишното управление на Министерството на вътрешните работи са проведени над 1300 операции за четири години, в които са прилагани сила и помощни средства. Не е имало основание за провеждането на 700 акции, за над 200 от тези акции няма документи, защото разпорежданията са се извършвали устно.

Данните са от проверка в министерството, която обхваща периода от 1 януари 2009 г. до декември 2013 г. Резултатите от нея бяха оповестени днес от вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Преди Коледа МВР започва проверка на всички полицейски операции, при които са използвани специализирани сили при арести. Тогава Йовчев каза, че всички операции на служителите на реда, при които при задържане е употребена сила или са използвани помощни средства ще бъдат проверени. Проверката трябваше да обхване периода от 1 януари 2009 г. до декември 2013 г.

Инспектираният период обхваща времето на шумните и показни акции, които се провеждаха по времето на Цветан Цветанов. Освен емблематичните „Октопод“, „Килърите“ и „Наглите“, някои операции, освен неясния си изход имаха откровено абсурдни наименования, като „Дупетата“ (операция срещу незаконен внос на пилешко месо, бел. ред.), “Захарно петле“ (срещу т.нар. „захарна мафия“ и данъчни престъпления, бел. ред.), а други носеха имена на съдии – "Р.А.Л.И.Ц.А" (обяснението на МВР беше, че абревиетурата идва от думите рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия, а името съвпадаше с това на съдия Ралица Манолова, която отменила постоянния арест на един от задържаните в акцията, бел. ред.) и „М.И.Л.Е.В.“ (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден, съвпадаща с фамилията на съдията от Великотърновския окръжен съд Теодор Милев – бел. ред.).

На въпрос дали констатираните нередности са при операции, извършени в рамките на мандата на предшественика му Цветан Цветанов, вътрешният министър бе лаконичен: "Няма в нашия период".

"Въпрос на доказване е дали става въпрос за поръчки", добави още той по повод тези 200 операции, които са били разпоредени устно.

"Ще има не само санкции, но и гаранции, че това повече няма да се случва", добави Йовчев, уточнявайки, че "ако има данни за извършено престъпление, ще ги дадем на прокуратурата".

Колкото до разпространената днес от адвоката на Цветан Цветанов информация, че бившият вътрешен министър е бил подслушван. Цветлин Йовчев каза, че от създаването на ДАТО и министърът на вътрешните работи няма информация и възможност да получи и да влияе. "Нямам абсолютно никаква информация и МВР няма касателство", каза той. Йовчев посочи, че не бива да отдаваме чак такова значение на адвокатите по отделни дела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!