Сметна палата чества 135-ата си годишнина

OFFNews 23 юли 2015 в 12:37 5277 0

Българската Сметна палата чества 135 години от приемането на първия закон за Върховната одитна институция на България. На 27 юли се навършват 20 години от възстановяването й, тъй като дейността й е прекъсната през 1947 г.

По този повод утре в Народното събрание председателят на парламента Цецка Цачева ще открие фотоизложба, проследяваща далечната й история и пътя й през годините на прехода, а председателят на Сметната палата Цветан Цветков ще й връчи символа на институцията.

Първият председател на Сметната палата Иван Гюзелев купил и внесъл в България първия морзов апарат и с него държал връзка с въстаниците в Балкана през 1876 г. , когато все още бил учител. За революционната му дейност бил арестуван и хвърлен в затвора от заптиетата. Той е основоположник и на гимназиалното образование по физика, като създал първия кабинет по дисциплината в родния си град Габрово.

Петко Каравелов и Стефан Стамболов са бащите на първия закон за Върховната ни одитна институция. Като министър на финансите Петко Каравелов внася проекта на закона през 1880 г., а при подготвянето на закона цялата си енергия влага Стефан Стамболов. В Сметната палата са работили и трима български писатели – големия ни лирик Димчо Дебелянов, Тома Измирлиев, братът на Христо Смирненски и хумористите Дамян Савов и Ботьо Калфов.

Най-важното
Всички новини