Северна Корея подготвя ядрен тест по случай посещението на Обама в Сеул

OFFNews 25 април 2014 в 08:29 3039 1

Северна Корея подготвя ядрен тест по случай посещението на Обама в Сеул

Повишена активност бе отчетена в ядрената тестова площадка на Северна Корея дни преди посещението на американския президент Барак Обама в южната й съседка.

Според южнокорейски правителствени източници, КНДР вече е инсталирала детонатори и цялата необходима апаратура за провеждането на подземен ядрен опит на полигона Пунгери в североизточната част на страната.

По-рано официален представител на южнокорейското военно министерството заяви, че Пхенян може да извърши ядрен опит всеки момент. Според него, в последно време южнокорейското разузнаване отбелязва повишена активност в района на полигона Пунгери, където през октомври 2006 г. КНДР проведе своя първи ядрен опит.

Според южнокорейското Министерство на отбраната е възможно Северна Корея да готви четвърти пореден ядрен опит на площадката Пунги-ри или да симулира подобна дейност заради посещението на Обама. Американският президент ще пристигне в петък на 48-часово посещение в Сеул.

„Ако Северна Корея продължи с още един ядрен опит, това ще промени курса на отношенията ни“, заяви южнокорейският външен министър Юн Бюнг-се.

В края на март Северна Корея заплаши да проведе нови ядрени тестове без да даде допълнителна информация. Последният ядрен тест за Корейската народна демократична република беше осъществен през февруари миналата година и предизвика месеци на напрежение на полуостровa. КНДР проведе тестове и през 2006 и 2009 г.

Подобно на настоящия, миналите три ядрени опити бяха предварително оповестени от севернокорейската власт. В резултат международната общност предприе редица санкции спрямо Пхенян.

С окончателното приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН през 2006 г., малко след осъществяването на първия ядрен опит в КНДР, на страната бе забранено тестването на ядрени оръжия.

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Южна Корея. Ходът на Пхенян може да усложни визитата на американския държавен глава в страната, която оплаква жертвите на потъването на ферибот със стотици ученици на борда. Президентът на САЩ се очаква да изрази съболезнования пред своя корейски колега Пак Гън-хе заради трагедията. Въпреки това, очаква се в дневния ред на срещата между двамата лидери да доминира непредвидимото поведение на Северна Корея.

Най-важното
Всички новини