Северна Корея след въпрос за ядрените опити: Изчакайте и ще видите

OFFNews 07 април 2014 в 13:12 5000 1

Ким Чен Ун

Снимка KCNA(Корейска централна новинарска агенция)

Ким Чен Ун

"Изчакайте и ще видите". Това бяха думите на Северна Коря в отговор на запитване за подробности за „новата форма” на ядрени изпитания, които Пхенян заплашва да проведе, съобщи севернокорейската новинарска агенция, цитирана от световните медии.

Северна Корея изстреля две балистични ракети със среден обсег на действие „Родонг” в морето на 26 март, което бе първото изстрелване на подобни ракети от четири години насам.

Последва мигновена реакция на ООН, като членовете на международната организация осъдиха действията на Пхенян и изпратиха запитване до Северна Корея. 

На 29 март, два дни по-късно след изявлението на ООН, КНДР заплаши, че ще реагира с „нова форма на ядрен тест”.

„КНДР ясно заяви, че ние ще проведем нова форма на ядрен тест. Но аз ви препоръчвам да изчакате и да видите каква е тя”, каза заместник-посланикът на Северна Корея в ООН Ри Тонг Ил по време на третата за тази година пресконференция на страната в ООН.

Санкциите на Съвета за сигурност срещу Пхенян са насочени към ракетните и ядрени програми на страната, и опитват да накажат отшелническото държавно ръководство на КНДР със забрана за износ на луксозни стоки в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови