Родители обвиняват Фонда за лечение на деца в умишлено забавяне на решения

Вероника Шербанова 27 февруари 2014 в 13:16 4500 4

Родители обвиняват Фонда за лечение на деца в умишлено забавяне на решения

Родители на тежко болни деца обвиниха директорката на Фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова в умишлено забавяне на решенията.

Детето ми е без лечение вече пет месеца, а във Фонда непрекъснато отлагат вземането на решение, заяви бащата на 9-годишната Еми, която страда от ювенилен артрит Емил Маринов.

Както OFFNews вече написа Еми се лекува с пари от Фонда от 2011 година, когато са отпуснати средства за лечението на детето със специфична имунотерапия в клиника в Германия. Лечението трябва да продължи най-малко три години.

Фондът отпуска средства за лечението на Еми през първите две години. На 20 септември миналата година родителите на детето подават документи за третата година от лечението. Малко след това обаче директорът на Фонда д-р Павел Александров беше уволнен и на негово място беше назначена д-р Ива Станкова.

Пет месеца след подаването на заявлението все още нямаме отговор – нито положителен, нито отрицателен, като се посочват какви ли не причини, обясни Емил Маринов.

Първоначално ни казаха, че не са получени всички становища на експерти. Още през ноември обаче са получени три от поисканите четири становища. През декември лично занесохме документите на четвъртия експерт - проф. Минчев, който ни каза, че за първи път чува за нашия случай. Становището му обаче е било готово до януари, допълни бащата на Еми.

След това ни казаха, че проучват случая на Еми и клиниката в Мюнхен, защото няма информация дали става дума за експериментално лечение. Не мога да разбера каква е нуждата от допълнително проучване при положение, че Фондът веднъж е проучил вече клиниката, преди да ни позволи да започне, лечението, коментира Емил Маринов.

Д-р Станкова непрекъснато ни обещава, че случаят на Еми най-после ще бъде разгледан, което обаче не се случва и решението само се отлага – нито се приема, нито ни се отказва, каза още той.

В началото на лечението в клиниката на д-р Николаос Клер зрението на Еми е около 60%, а в момента то е достигнало 95%. Излекувано е тежкото възпаление на очите и е започнало разкъсване срастването на ретината и зеницата, разказа Емил Маринов.

В момента детето е без лечение и се страхуваме какви може да са последиците от това, посочи Маринов. По думите му решението за отпускане на средства за лечението на Еми се бави нарочно, тъй като за една година са необходими 40 000 евро.

Единственото обяснение, което имам, е, че във Фонда няма пари, пазят се, за да може да се върнат на държавата в края на годината или за да се раздадат бонуси. Нямаме друго обяснение за тази ситуация, категоричен е Емил Маринов, който се закани да заведе дело срещу Фонда за лечение на деца.

Такова е намерението и на Боряна Стоименова, чийто 4-годишен син Кирил е върнат за допълнителни изследвания в болница, в която вече е лекуван неуспешно. За лечението на Кирил родителите трябва да съберат 50 000 лева.

Стоименова обяви, че иска оставката на д-р Ива Станкова заради неефективното управление на Фонда и на здравния министър Таня Андреева заради липсата на реакция след подадените сигнали за проблеми със Фонда.

Д-р Ива Станкова беше назначена за директор на Фонда за лечение на деца, след като предишният директор д-р Павел Александров беше уволнен през ноември миналата година. След сигнали за забавянето на решения на 37 деца здравният министър разпореди проверка във Фонда и увери, че ще отстрани от длъжността й д-р Станкова, ако се окаже, че има нарушения.

В началото на февруари беше обявено, че 24 от тези 37 досиета са били разгледани с между 5 и 54 дни след определения по закон срок. Като виновни за закъсненията обаче бяха посочени външните експерти, които се определят от директора на Фонда в зависимост от конкретния случай.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!