На този ден преди година: Спомен за Пламен Горанов

Юлиан Христов 20 февруари 2014 в 10:17 4976 6

Пламен Горанов

Две събития белязаха 20 февруари преди година – оставката на кабинета на Бойко Борисов и самозапалването на Пламен Горанов, мъжът, който стана символ на недоволството и бунта срещу системата и олигархичната власт.

36-годишният Пламен изсипа върху главата си 5 литра бензин и се самозапали пред кметството. Само седмица по-рано той заплаши, че ще направи това, ако до 20 февруари кметът Кирил Йорданов не подаде оставката си.

Плакатът с ултиматума към кмета на Врана, който носеше Пламен, беше прибран от един общински служител, сякаш нищо не се е случило. Кирил Йорданов не подаде оставка. Нито един от членовете на Общинския съвет – също.

Това беше вторият човек в България, който се самозапали в дните на улични протести срещу високите сметки за ток и бедността.
Първата жертва беше мъж от Велико Търново, който сложи край на живота си поради отчаяние и крайна бедност.

Пламен Горанов обаче беше отчаян от политическата система и беше сравнен с Михамед Буазизи и Ян Палах, първият със своето самозапалване запали през 2011 г. революцията в Тунис, а вторият със същия акт през 1969 г. стана символ на борбата за свобода на Чехословакия (комунистическата пропаганда обяви Палах за психично болен).

Случаят с Пламен отекна зад граница. Тогава австрийският вестник Der Standard написа, че Варна: „..преди всичко обаче е седалище на групировката ТИМ (Тихомир Митев, Иво Георгиев и Марин Митев), чиято мощ се простира до това, че свързана с тях банка събира парите от глобите по пътищата. Българският сайт "Бивол" непрекъснато публикува разкрития за тримата господа. Независимият кмет на Варна пък за своите опоненти е креатура на групировката ТИМ.“

Пламен почина на 3 март от раните си във Военноморската болница във Варна, след като всичките му органи отказаха да функционират. Екип от лекари следеше постоянно състоянието на Пламен в продължение на 12 дни.Въпреки твърденията на негови приятели, че всъщност Пламен не е посегнал сам на живота си, а е бил подтикнат да направи това, прокуратурата прекрати разследването.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!