Корпоративни интереси свалили Атанас Семерджиев от поста в ДКЕВР

OFFNews 07 юли 2014 в 09:18 4208 1

Атанас Семерджиев
Във всяка държава е важен балансът между корпоративния и обществения интерес. Когато корпоративният е по-силен, тогава институции, защитаващи обществения, могат да имат неприятности, обясни Семерджиев.

Бившият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Атанас Семерджиев е напуснал поста си заради корпоративни интереси. 

Това стана ясно от негово интервю пред bTV.

Семерджиев напусна поста си предсрочно през януари 2013 година само няколко дни, след като Европейската комисия заведе дело срещу България заради ограничаване на конкуренцията при доставките на електроенергия и природен газ. Страната беше заплашена да плаща близо 17 хил. евро на ден заради нарушения на европейските изисквания по отношение на вътрешния си енергиен пазар. 

След свалянето му от поста срещу Семерджиев бяха образувани проверки от прокуратурата и НАП

"Във всяка държава е важен балансът между корпоративния и обществения интерес. Когато корпоративният е по-силен, тогава институции, защитаващи обществения, могат да имат неприятности", каза днес в първото си интервю след дълго мълчание Семерджиев. 

Той обясни, че атаката срещу него дошла след стартирали проверки на регулатора.

„Знаете, че ДКЕВР, в състава, който ръководех, беше почнала доста проверки в секторите – предстоеше регулаторен анализ на проектите по изкупуването на електроенергия от „Марица изток” 1 и 3. Планираше се намаление на определени параметри по тези дългосрочни договори”, обясни Семерджиев.

По думите му, в периода на неговото председателстване в комисията, цените на конвенционалната електроенергия били постоянно намалявани. В крайна сметка обаче те се увеличавали заради изкупуването на ток от ВЕИ, както и заради въпросните неизгодни за страната дългосрочни договори с ТЕЦ-овете „Марица изток”.

На въпрос дали ни очаква шоково поскъпване на тока от 40-50% в следващите месеци, Ангел Семерджиев отговори, че „увеличението е неминуемо”. За това говорели данните за дефицита на НЕК, натрупан в регулираната дейност на дружеството, който данъкоплатците трябва да покрият.

Между 5 и 6 хил. лв. заплата е полувал член на ДКЕВР, а председателят на комисията взима с 5% отгоре, стана ясно от думите на Семерджиев. 

Той обаче определи като „мит” информациите, че имал спестявания от десетки и дори стотици хиляди левове и скъпи имоти. Проверка на НАП за 6 години назад показала, че харчил само това, което получавал.

Експредседателят на държавния регулатор преди време бе уличен и в конфликт на интереси, защото дал лиценз на фирма за търговия с енергия, чийто собственик е кръстница на детето му. Тя пък от своя страна продала на Семерджиев къща до Несебър на цена двойно по-ниска от пазарната. Пред bTV обаче енергийният експерт обясни, че „издаването на лиценз на фирма е по-скоро регистрационен режим, става с всеки, който е поискал, не е изключение”. Проверка на органите не видяла нищо нередно в случая.

Най-важното
Всички новини