ГДБОП: Внимавайте с имейли от непознати, дебнат ви хакери

OFFNews Последна промяна на 13 март 2017 в 19:11 8256 8

ГДБОП предупреди българските граждани да са много внимателни за електронни писма, чийто подател не познават, тъй като рискуват компютрите им с цялата информация за пароли, електронно банкиране и електронна поща да станат лесна плячка на хакери.

Схемата на действие е следната: изпращане на мейли до стотици хиляди електронни адреси, които да предизвикат собствениците на компютърните системи да ги отворят и да заразят компютрите. По такъв начин компютрите стават част от мрежи, които могат да бъдат използвани чрез отдалечен достъп от организираната престъпност за различни цели: кражби на пароли за социални мрежи, за електронни пощи, за интернет банкиране и други лични данни. Така заразени тези компютри може да бъдат ползвани и за различни кибератаки и кибер престъпления.

Според данните до този момент тези атаки са се появили в края на миналата година, през декември - електронно съобщение, съдържащо в хедъра информация за фактура цели да накара потребителя да отвори съответния прикачен файл, да го разархивира и така веднага компютърната система бива заразена.

Втората вълна на фалшиви мейли изглежда като изпратена от НАП – потребителите се приканват да отворят прикачения файл, тъй като в него се съдържа информация за променени срокове за подаване на данъчна декларация. Ако не бъде отворен мейлът и изпълнени изискванията в него, следва санкция от 6000 лв.

Следващата вълна е с подател, представял се за съдия –изпълнител, който праща прикачен файл – писмо за принудително изпълнение. Съобщението цели да стресира потребителя, да го накара да отвори мейла, да го дезархивира и така да зарази компютъра си.

Четвъртата вълна е от вчера и днес, тя е от името също на изпращач с конкретно име и съдържа заплаха със съд срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор, като се твърди че има намесена финансова щета за 2879 лв.

"При работата ни по тези кампании сме установили, че прикачените файлове в мейлите след разархивиране препращат компютъра да изтегли зловреден код от сайтове на сървъри в определена държава, невидимо за потребителя. Важното е в никакъв случай да не се отворят мейли от неясни изпращачи, да се използват легални операционни системи и задължително да се ползва антивирусна програма. Атаката на този зловреден код е адресирана основно към компютърни системи, които оперират с Windows. Ако не се спазват тези предохранителни препоръки, има риск заразените компютърни системи да предават цялата случваща се информация - участие в социални мрежи, електронна поща, интернет банкиране на сървър", контролиран от организираната престъпност, поясни коментира комисар Явор Колев от ГДБОП.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

5

Nik68

14.03 2017 в 10:05

Подир дъжд качулка. Няколко месецас след първата атака дават пресконференция да отчетат дейност.

42250

4

Denis Rizanov

13.03 2017 в 20:47

Ти па кога си пуЩал мейли на Правец бе серсем?

12860

1

newfoundland

13.03 2017 в 19:19

Те по телефона ни дебнат и измамници, по интернет също, чакат да ти оберат дома и да ти откраднат колата, това е новата реалност на българина!