Фондация „Стъпка за България“ и фондация „Дивите Животни" са победителите в конкурса „За енджиотата и хората“

OFFNews 16 ноември 2015 в 15:45 2241 0

Снимка NGOBG.info

На 12 ноември, на специално събитие в Столична библиотека бяха обявени победителите в конкурса за текст „За енджиотата и хората", организиран от Портала на неправителствените организации в България и фондация „Лале". Целта на конкурса бе да насърчи представителите на гражданските организации да използват ясен и разбираем език в комуникацията с хората, с които и за които работят: организации, медии, дарители, общество.

До крайния срок за участие пристигнаха 48 текста на граждански организации, които в една страница описаха защо организацията им е важна за хората. Условието бе да не използват професионален жаргон, специфични термини и чуждици.

Според журито най-добре с тази задача са се справили фондация „За дивите животни" и фондация „Стъпка за България". Двете награди са равностойни. Изборът бе направен по три критерия: човешки език на писане, ясно и разбираемо представяне на организацията и значението й за хората, интересен и вълнуващ разказ. Наградените получиха грамоти и чекове за 500 лв.

В началото на събитието гостите поздрави Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, която каза, че темата за гражданското участие и образование е изключително важна за тях. Библиотеката си партнира по различни поводи както с фондация „Лале" и НПО Портала, така и с много други неправителствени организации от София.

След това Мария Петкова, директор на фондация „Лале" представи идеята на конкурса с думите: „Често си задаваме въпроса дали гражданските организации говорят така, че хората да ги разбират. Според нас напоследък започнаха да използват много професионален жаргон и съкращения и това започна да става проблем за връзката между тях, хората и медиите."

Георги Генчев, ръководител на екипа на НПО Портала допълни, че: „На НПО Портала се публикуват много текстове от потребители. От началото на годината до момента те са 1500. Текстовете, които са написани ясно и разбираемо, се четат повече от другите."

Разказът на фондация „Дивите Животни" бе представен пред гостите от Цвета Шопова, член на журито и дългогодишен журналист в БНР, а наградата връчи Георги Генчев. Любомила Кривошиева, която представляваше фондацията, се обърна към всички с думите: „Благодарим ви за подкрепата, която ни давате днес. Този текст беше написан от една наша доброволка и както виждате, ние сме хора, които имаме не просто знания как да се погрижим за животните, но го правим и със сърце."

Разказът на фондация „Стъпка за България" представи Люба Йорданова, журналист във вестник Капитал, а наградата връчи Мария Петкова.

„Този конкурс се оказа много полезен за нас. Когато седнахме да пишем текста, се запитахме дали когато обясняваме на доброволците какво правим, го разказваме така, че да ни разбират. Все още не сме сигурни дали го правим добре, но вече работим по въпроса" – сподели при получаването на наградата Гергана Кичева, Програмен директор в „Стъпка за България".

Останалите членове на журито, които не успяха да присъстват, бяха Марин Бодаков, писател и преподавател и Еленко Еленков, блогър.

Организаторите обещаха, че догодина отново ще има конкурс.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!