Депутатите приеха бюджета за 2015 г. на първо четене

Ивайло Анев 08 декември 2014 в 18:46 4557 3

Проектобюджетът за 2015 г. мина на първо четене в Народното събрание.

В гласуването се включиха 212 народни представители. Общо 130 депутати подкрепиха проектобюджета, 82-ма гласуваха "против", въздържали се няма.

Освен "Атака", "БСП Лява България" и ДПС също гласуваха против.

Предложението за държавния бюджет за 2015 г. предвижда дефицит в рамките на до 3% и тегленето на нов държавен дълг в размер на 8,1 млрд. лв. В него е заложен размер на държавния дълг в размер на до 24,5 млрд. лв. Тази стойност представлява 29,7 % от БВП.

Минималната работна заплата ще се увеличи с 20 лв. от 1 януари 2015 г. Така тя ще достигне размер от 360 лв. Предвижда се тя да бъде увеличена още веднъж с 20 лв. в средата на годината.

В проекта са заложени приходите в държавната хазна да са в размер на 36,8 на сто от БВП. Разходите пък се очаква да надхвърлят приходите и да са в рамките на 39,8 на сто от БВП.

Малко преди гласуването вицепремиерът Томислав Дончев от името на правителството обяви, че това не е доктринерски бюджет, а "какъвто може да бъде. Не е състоятелно да водим спор в стил бюджета ми е по-добър от бюджета ти", допълни той. В отговор на множеството критики по време на дебата, че се предвижда твърде нисък растеж, той посочи, че растежът е такъв, какъвто позволяват разходите.

"Министър Горанов може да е строг, но в никакъв случай не е злодей", посочи Дончев и обяви, че ако е било възможно, е щял да запише двуцифрен бюджет.

Много депутати видяха в проектобюджета рестриктивния стил на финансовия министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков.

Бюджет 2015 може да се определи като един ленив бюджет на отсъстващите реформи, заяви бившият финансов министър Петър Чобанов.

Той наблегна на това, че не са заложени политики на растежа, а е оставен на самия себе си - не само през 2015 г., а и за следващите години. Фискалната консолидация за 2015 г. е планирана чрез редуциране на бюджетните разходи в рамките на 800 млн. лв., което според Чобанов ни отдалечава от изпълнението на целите на Европа 2020.

След гласуването Йордан Цонев от ДПС, обяви, че парламентарната група е гласувала против, защото това е "копи-пейст" на отречения бюджет за 2014 г. "Мнозинството не си поставя никакви цели, освен да е лесно изпълним. Къде има дори намек за реформи? Това е бюджет на липсата на реформи. Ако Реформаторите смятат да правят реформи по този начин, това са реформи на магия", заключи той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки