Quantcast

Депутатите приеха бюджета за 2015 г. на първо четене

Ивайло Анев Последна промяна на 08 декември 2014 в 18:46 3684 3

Проектобюджетът за 2015 г. мина на първо четене в Народното събрание.

В гласуването се включиха 212 народни представители. Общо 130 депутати подкрепиха проектобюджета, 82-ма гласуваха "против", въздържали се няма.

Освен "Атака", "БСП Лява България" и ДПС също гласуваха против.

Предложението за държавния бюджет за 2015 г. предвижда дефицит в рамките на до 3% и тегленето на нов държавен дълг в размер на 8,1 млрд. лв. В него е заложен размер на държавния дълг в размер на до 24,5 млрд. лв. Тази стойност представлява 29,7 % от БВП.

Минималната работна заплата ще се увеличи с 20 лв. от 1 януари 2015 г. Така тя ще достигне размер от 360 лв. Предвижда се тя да бъде увеличена още веднъж с 20 лв. в средата на годината.

В проекта са заложени приходите в държавната хазна да са в размер на 36,8 на сто от БВП. Разходите пък се очаква да надхвърлят приходите и да са в рамките на 39,8 на сто от БВП.

Малко преди гласуването вицепремиерът Томислав Дончев от името на правителството обяви, че това не е доктринерски бюджет, а "какъвто може да бъде. Не е състоятелно да водим спор в стил бюджета ми е по-добър от бюджета ти", допълни той. В отговор на множеството критики по време на дебата, че се предвижда твърде нисък растеж, той посочи, че растежът е такъв, какъвто позволяват разходите.

"Министър Горанов може да е строг, но в никакъв случай не е злодей", посочи Дончев и обяви, че ако е било възможно, е щял да запише двуцифрен бюджет.

Много депутати видяха в проектобюджета рестриктивния стил на финансовия министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков.

Бюджет 2015 може да се определи като един ленив бюджет на отсъстващите реформи, заяви бившият финансов министър Петър Чобанов.

Той наблегна на това, че не са заложени политики на растежа, а е оставен на самия себе си - не само през 2015 г., а и за следващите години. Фискалната консолидация за 2015 г. е планирана чрез редуциране на бюджетните разходи в рамките на 800 млн. лв., което според Чобанов ни отдалечава от изпълнението на целите на Европа 2020.

След гласуването Йордан Цонев от ДПС, обяви, че парламентарната група е гласувала против, защото това е "копи-пейст" на отречения бюджет за 2014 г. "Мнозинството не си поставя никакви цели, освен да е лесно изпълним. Къде има дори намек за реформи? Това е бюджет на липсата на реформи. Ако Реформаторите смятат да правят реформи по този начин, това са реформи на магия", заключи той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2014 в 20:25

И кое е лошото, че е лесно изпълним? Трябва ли като вас да пишат, че хазната ще получи милиарди от акцизи и да ги опукат без да ги получат? Мента, мента, купи си един бял автобус и си го карай по линията София-Истанбул - да въртиш геврека повече ти подхожда!

08.12 2014 в 20:23


До №1! Единственото което ще стане е да се “санират“ фирмите на БОКО Харем които вече са лапнали поръчките и според закона БОКО ХАРЕМ ще се “отчитат“"(((


““““Бюджет 2015 е изцяло антисоциален. Спирам се на 3 сектора, в които е задължително НС да вземе отношение. Три места, които се смятат за недосегаеми." Това заяви от парламентарната трибуна независимият депутат Велизар Енчев.
По думите му първо, това са субсидиите за политическите партии в бюджет 2015. От анализа, който е направен се вижда, че партийните субсидии в България са абсурдни, цинични и нелепи, тъй като за последните 10 г. са увеличени 10 пъти – от 1 лев и нещо на 11 лева. Най-бедната държава в ЕС излиза, че плаща от парите на данъкоплатците най-скъпите партийни субсидии, добави Енчев.Той подчерта, че Германия отделя на депутат 50 евро цента, в Гърция партийните субсидии са 60 евро цента. Ние отделяме почти 10 пъти повече, в Италия правителството поетапно намалява субсидиите и са намалени от 4 на 2 евро. Средният размер на субсидията за партии в Европа е 3,5 евро. Дори в Македония е 11 пъти по-ниска субсидията. За 2013 г. от бюджета ни са платени 45 млн. лева. Ще предложа намаляване на държавната субсидия от 11 на 5 лева, заяви Енчев.Втората бюджетна сфера, която гълта пари, е администрацията на президента Росен Плевнелиев. За 2015 г. се предвиждат 6 млн. лева в бюджета на Плевнелиев. Миналата година бюджетът му е бил 5,5 млн. лева. В края на годината Близнашки го попитах защо даде на Плевнелиев допълнително 1 млн. лева, той каза, заради достойнството му и заради пътуванията му, отбеляза Енчев. Той допълни, че третата сфера, която гълта пари, това е "преторианската гвардия на България" – НСО, посочи още Енчев.Тази година трябва да й дадем 31 млн. лева. За сравнение да видите колко непатриотично работим, Външното разузнаване на България, което трябва да работи на фона на Ислямска държава, на процесите на Балканите, на фона на радикален ислям, получава 14 млн. лева по-малко, а с 14 млн. повече службата за охрана на десетима души в държавата. Наистина беше намален бюджетът миналата година, но не е достатъчно. Знам, че звучи радикално намаляване на субсидията на партиите, но моля да бъде подкрепено, обърна се Енчев към депутатите.“““““

08.12 2014 в 20:08

Тука нема майтап - основен приоритет ще ни е санирането на панелки. За реформи пара нема. Другия път.