Зрелостниците - на матура, седмокласниците - на изпит за гимназиите днес

OFFNews Последна промяна на 20 май 2016 в 05:00 2977 0

Днес седмокласниците и дванадесетокласниците се явяват на национални изпит.

Първите са на външно оценяване по математика, с оценките от което могат да кандидатстват в езиковите и математическите гимназии.

Зрелостниците се явяват на втората си задължителна матура, която е по избран от тях предмет (математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски език, руски език, немски език, испански език, френски език или италиански език).

Вариантът на теста, който ще решават дванадесетокласниците, ще бъде изтеглен в 7 ч. днес в сградата на Министерството на образованието и науката. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Най-много зрелостници – 16 674, тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование. 12 179 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 586 абитуриенти. Най-малък брой подадени заявления има за полагане на матура по италиански език – 99 зрелостници.

200 зрелостници са със специални образователни потребности (СОП), като от тях тази година 7 ще работят на брайл.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за VII клас.

Изпитът ще започне в 10.00 часа.

Той се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение, и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Седмокласниците трябва да пишат с химикалка със син цвят, чертаят с черен молив, използват лист с формули по математика, който се предоставя заедно с изпитния материал.

След 15.00 ч. на сайта на Министерството на образованието и науката ще бъдат публикувани тестовете и ключ с верните отговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band